MENIU

Criză de sânge în România. Cum sunt oamenii încurajaţi să doneze sânge în alte ţări europene

<p>Criză de s&acirc;nge &icirc;n Rom&acirc;nia. Cum sunt oamenii &icirc;ncurajaţi să doneze s&acirc;nge &icirc;n alte ţări europene</p>

În timp ce numărărul donatorilor de sânge a crescut în ultimii 10 ani în ţările dezvoltate, sunt în continuare făcute eforturi pentru a găsi noi voluntari. 

Conform unui raport, de exemplu, în Marea Britanie, la ora actuală, sunt cu 40% mai puţin donatori noi decât erau în urmă cu 10 ani. Pentru acest an, ţara mai are nevoie de 204.000 de noi voluntari pentru a menţine stocurile de sânge la un nivel sigur.

Cu aceleaşi probleme se confruntă şi Suedia. Autorităţile din această ţară au găsit o soluţie pentru a încuraja oamenii să continue să doneze sânge. Astfel, de fiecare dată când o viaţă este salvată cu ajutorul sângelui donat de o persoană, aceasta primeşte un mesaj pe telefon prin care este anunţat că tocmai a salvat o viaţă, scrie sciencealert.com.

"Vrem să le dăm donatorilor un feedback pentru eforturile pe care le depun şi am considerat că trimiterea de mesaje în care sunt anunţaţi că au salvat o viaţă reprezintă o încurajare bună", a afirmat Karolina Blom Wiberg, din cadrul unităţii de recoltare a sângelui Blodcentralen.

Conform acesteia, oamenii se simt bine atunci când ştiu că au făcut un bine altei persoane şi poate chiar i-au salvat viaţa.

Criză de sânge în spitale. Unde puteţi dona sânge

Mecanismul prin care se trimit mesajele este unul simplu: în momentul în care a fost scos din banca de sânge un recipient se trimite un mesaj automat către persoana care l-a donat în care i se mulţumeşte pentru sângele donat.

Programul a fost lansat în urmă cu trei ani de câtre Blodcentralen, iar datorită faptului că a fost foarte bine primit de suedezi şi alte unităţi de recoltare au decis să apeleze la el pentru a creşte numărul de donatori.

"Marea provocare a noastră este să facem oamenii să înţeleagă cât de important este să doneze sânge", a mai spus Karolina Blom Wiberg.

Şi Australia se gândeşte să introducă de asemenea un program similar, mai ales că unul din trei australieni au nevoie de o transfuzie de sânge în timpul vieţii şi doar unul din 30 de australieni obişnuiesc să doneze în mod regulat.

Doar 1,7% dintre români donează sânge

Doar 1,7% dintre români donează sânge, faţă de 66% dintre austrieci sau 52% dintre francezi, conform datelor Ministerului Sănătăţii. Astfel în România există o nevoie permanentă de sânge, preparate sanguine şi de donatori fideli.

În Uniunea Europeană se înregistrează anual peste 20 de milioane de donări de sânge.

În România, numărul celor care donează continuă să rămână mic, iar cantitatea necesară de sânge este cu greu acoperită. Ponderea donatorilor este încă prea mică în raport cu media europeană, de 6%.