MENIU

Criză de personal într-un domeniu important, în România. Salariul mediu, aproximativ 5.200 lei

Deficitul de specialiști din industria IT, accentuat de migrația IT-știlor buni în Vest, limitează potențialul foarte mare pe care îl are România la exportul de servicii informatice și s-a ajuns în situația în care din 10 joburi deschise se acoperă 4-6, a declarat Florin Talpeș, CEO Bitdefender, citat de agenția Mediafax.

"Sectorul de IT a crescut cu 10-15% în fiecare din ultimii ani. E vorba în primul rând de export, cu valoare adăugată mare. Există modele de dezvoltare care arată că industria de software (produse proprii, dar și outsourcing de dezvoltare de software) poate depăși venituri de 5 miliarde de euro, în 5-7 ani. Aceste date nu includ potențialul industriei de servicii globale. Pentru statul român, îndeplinirea acestui potențial înseamnă și un volum semnificativ de taxe de încasat din industria de software", a mai spus Talpeș.

Criza de personal din sectorul IT este accentuată de numărul limitat de absolvenți, în condițiile în care facultățile livrează circa 7.000 de absolvenți de IT pe an, iar necesarul din piață este cel puțin dublu. Efectul este creșterea semnificativă a salariilor oferite angajaților.

Salariul mediu în industria serviciilor informatice a ajuns anul acesta la circa 5.200 de lei net pe lună, fiind de 2,6 ori mai mare decât media pe întreaga economie.

Mai multe articole despre:
0 IT software domeniu criză de personal