MENIU

Cristian Ghinea și-a asigurat 5.000 de euro lunar din bani publici - Afacerile cu fonduri din PNRR ale fostului ministru

Cristian Ghinea

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, și-a băgat în buzunare peste 60 de mii de euro din bani publici, într-un singur an. Prin firma sa de consultanță, el a încheiat contracte pentru PNRR și s-a îmbogățit fără ca nimeni să observe. Totul însă, până acum, când au ieșit la iveală documente care arată încasările făcute de fostul ministru de la USR. 

Documentele arată că, încă de când a intrat în politica mare, Cristian Ghinea și-a pregătit minuțios terenul pentru a se îmbogăți prin acordarea de consultanță în implementarea PNRR. După ce a acuzat Guvernul că a ratat termenul pentru prima tranșă din PNRR, fostul ministru, Cristian Ghinea a rămas șomer. Ghinea își abandonase postul din Parlamentul European pentru a ocupa locul de ministru al Fondurilor Europene în guvernul PNL-USR-UDMR, însă, nu după multă vreme, USR a fost scos de la guvernare. Totuși Ghinea a găsit altă soluție. Compania sa de consultanță era plătită de USR din subvenția pe care partidul o primește de la bugetul de stat.

Cu alte cuvinte, din banii primiți de USR ca subvenție de la buget partidul plătea consultanță, de 5.000 euro pe lună, adică aproximativ 60 de mii de euro pe an, unei firme al cărei unic asociat și administrator este Cristian Ghinea. Firma respectivă, înființată în 2005, a trecut de-a lungul anilor prin mai multe schimbări de nume și acționariat. Înainte ca Ghinea sa o preia oficial, în acte, administrator era partenera sa de viață, Oana Ganea, care apare și în declarațiile sale publice de avere.

În plus, fostul ministru USR al Fondurilor Europene s-a asociat de curând cu europarlamentarii Dragoș Pîslaru și Vlad Botoș într-un proiect prin care va „monitoriza”, pe banii Parlamentului European, Planul Național de Redresare și Reziliență. Pîslaru, fostul ministru al Muncii, a fost numit coraportor al Parlamentului European pe Facilitatea de Redresare și Reziliență. Cu alte cuvinte, ministrul care a lucrat la elaborarea PNRR, lucrează acum pentru monitorizarea și consultanța modului în care se implementează proiectele PNRR în România. 

Mai multe articole despre:
ghinea somer bani pnrr