MENIU

Crimele în serie care au îngrozit Transilvania, fără rezolvare după 24 de ani. Suspectul, achitat

Seria de omoruri comise, începând cu luna martie 1992, în satul Sălcuța, comuna Sânmihaiu de Câmpie au îngrozit la vremea respectivă, nu numai micuța localitate bistrițeană, dar și întregul județ Bistrița-Năsăud și au oripilat o întreagă țară.

Au fost comise peste 11 crime, conform oamenilor din Sălcuța, unele transformate de anchetatori în accidente sau morți naturale, în final fiind trimis în judecată o singură persoană – Francisc Trombițaş – pentru comiterea a patru din acestea.

După un proces maraton, Trombiţaş a fost achitat în final de acuzațiile aduse, Înalta Curtea de Casație și Justiție, stabilind că acesta este nevinovat. Drept urmare crimele în serie de la Sălcuța au rămas fără autor, iar asasinul se plimbă undeva în libertate, existând astfel posibilitatea să comită altele.

Trombiţaş, nevinovat

Este un caz unic în România, un criminal în serie a rămas nedescoperit, iar crimele comise de acesta au rămas neelucidate, scrie gazetadebistriţa.ro.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud au trimis în judecată un nevinovat, iar în final ÎCCJ l-a exonerat de orice vinovăție. Decizia pronunțată în ședința publică pe 27 martie 2009 de către Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Penală, în dosarul 1614/33/2007, l-a exonerat definitiv și irevocabil pe Francisc Trombițaş de acuzațiile aduse, decizând că acesta NU ESTE VINOVAT de crimele în serie comise în Sălcuța.

Pe cale de consecință, având în vedere faptul că nu Francisc Trombițaş a comis crimele respective, adevăratul vinovat este undeva în libertate, existând posibilitatea ca acesta să continue seria crimelor. Probabil că la momentul respectiv cei responsabili de acest rateu răsunător nu s-au deranjat prea tare, făcându-și socoteala că va interveni prescripția și vor pune cruce cazului. Apariția Legii nr. 27/2012 privind imprescriptibilitatea crimei a dat peste cap socotelile procurorilor bistrițeni, astfel că dosarul privind crimele în serie de la Sălcuța trebuia repus pe tapet și reîncepută ancheta, astfel ca autorul omorurilor să fie descoperit și să ajungă după gratii. Adevărul este că nu s-a făcut nimic, sau dacă s-a făcut ceva, opinia publică nu este informată, contrar practicilor într-un stat democratic, european. Mai mult, ascunderea situației reale, mușamalizarea crimelor de la Sălcuța, a nelucrării cazului, în sensul începerii investigațiilor specifice în vederea descoperirii adevăratului asasin pot genera în rândul opiniei publice o stare generalizată de nesiguranță, insecuritate și teamă, mai scrie sursa citată.


Mai multe articole despre:
0 suspect tribunal crime în serie sălcuţa