MENIU

Crimeea: Ucraina se pregătește să reclame Rusia la Curtea Internațională de Justiție de la Haga

Ucraina se pregătește să reclame Rusia la Curtea Internațională de Justiție de la Haga

Ucraina se pregătește să reclame Rusia la Curtea Internațională de Justiție de la Haga în dosarul Crimeii, a anunțat marți ministrul de externe ucrainean Andrii Deșcița, citat de agenția de presă Ria Novosti.

'Noi considerăm în continuare Crimeea drept parte a teritoriului Ucrainei și intenționăm să reclamăm Rusia și acțiunile sale în peninsulă la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Sperăm ca prin sprijin internațional să putem întoarce Crimeea la Ucraina', a declarat Deșcița, într-o declarație de presă la Bruxelles, unde se desfășoară reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO.

Ministrul ucrainean a mai spus că autoritățile de la Kiev pregătesc în prezent un dosar și strâng documentele necesare, proces care va mai dura.

În reacție, Ministerul rus de Externe a apreciat ca lipsit de șansă un astfel de proces.

'Eu cred că nu sunt șanse pentru un astfel de proces, dar îmi este greu să comentez, nu știm încă ce anume pregătesc ei (ucrainenii)', a afirmat ministrul rus adjunct de externe Vasili Nebenzia.

Crimeea, peninsulă în Marea Neagră anexată la mijlocul lunii martie la Federația Rusă, a fost parte a Rusiei până în 1954, când a fost făcută cadou Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene de secretarul general de atunci, Nikita Hrușciov. Totuși, trecerea acesteia de la o administrație la alta a fost pur formală, întrucât era vorba de unul și același stat — Uniunea Sovietică. În 1991, după destrămarea URSS, peninsula a rămas în componența Ucrainei, în conformitate cu înțelegerile de la Belovejskaia Pușcia, beneficiind de statut de republică autonomă.