MENIU

Noile variante de coronavirus, în creștere alarmantă în România: Cea britanică, DOMINANTĂ, tulpina indiană se extinde - RAPORT

Noile variante de coronavirus, în creștere alarmantă: Cea britanică, dominantă, tulpina indiană se extinde - RAPORT

Un raport alarmant al specialiștilor în Sănătate Publică vine să confirme că rata de pozitivare cu noile variante de coronavirus crește de la o săptămână la alta în România. Peste 100 de noi cazuri confirmate cu tulpina din Anglia în ultima săptămână și câteva cu varianta din Africa de Sud. Rata de confirmare a noilor variante care determină îngrijorare a ajuns deja la 70 la sută. În plus, sunt în creștere și cazurile confirmate cu varianta din India în ultimele două săptămâni.

Până în prezent au fost confirmate aproape 1.400 de cazuri de infectare cu variante care provoacă îngrijorarea specialiștilor (VOC), din probele secvențiate. Dintre acestea, predominantă este tulpina britanică - 1.375 de cazuri în total, dar și cea sud-africană, care pare că este într-o ușoară creștere - 10, în total, cele mai multe în București - 7 și câte unul în județele Argeș, Ilfov și Vâlcea. De la ultima raportare, numărul de cazuri de infectare cu tulpina braziliană a rămas același - 12, toate fiind depistate în Capitală. În total, rata de confirmare a variantelor care determină îngrijorare a urcat la 70%. Pe lângă aceste cazuri, a crescut și numărul infectărilor cu tulpina indiană în ultima săptămână, ajungând la 20, din testele secvențiate în perioada 10-23 mai 2021.  

Astfel, potrivit celui mai recent raport al INSP, până la 23 mai 2021, au fost confirmate 1.375 de cazuri de infectare cu tulpina britanică (B.1.1.7) a coronavirusului, față de 1.248 în urmă cu o săptămână, și 10 cu tulpina sud-africană (B.1.351), cu 3 în plus față de săptămâna precedentă. Numărul infectărilor cu tulpina braziliană (P.1) a rămas 12, nefiind înregistrate noi îmbolnăviri. Cele mai multe cazuri confirmate ăptăm

Dintre cele 1.397 de persoane infectate cu una din cele trei tulpini (VOC), 30 au decedat până acum, 27 au murit în urma infectării cu tulpina britanică și 3 din cauza infectării cu tulpina braziliană.

BILANȚ coronavirus varianta indiană: 20 de infectări și niciun deces

În ultima săptămână, numărul cazurilor de infectare cu noua tulpină indiană a crescut la 20, cu 8 mai multe în cazul testărilor făcute. INSP precizează că în acest moment nu se poate vorbi despre transmitere comunitară, în România, a tulpinii din India. De asemenea, până în prezent nu a fost înregistrat niciun deces din cauza infectării cu acest tip de tulpină.

Până la data de 23 mai 2021, în România au fost confirmate 19 cazuri cu linia genetică B.1.617.2, depistată pentru prima dată în India și care s-a răspândit rapid în ultima perioadă și în Marea Britanie, unde a fost catalogată ca „variantă care determină îngrijorare”. Din 24 mai, această tulpină a fost catalogată și de Centrul European ECDC ca „variantă care determină îngrijorare”.

Cele 19 cazuri confirmate cu tulpina indiană originară (B.1.617.2) au fost depistate în județele Brașov, București, Ilfov și Dolj:

- 3 cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, jud.Brașov și sunt cetățeni indieni;
- 1 caz provine dintr-un focar familial din mun.București, cu 3 cazuri COVID-19, din care unul confirmat cu B.1.617.2; locul probabil al expunerii cazului index este necunoscut;
- 1 caz, cetățean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, provine dintr-un focar din  jud.Dolj, cu 5 cazuri COVID-19 (doar unul confirmat până în prezent cu B.1.617.2), din care 4 angajati si 1 caz secundar, familial;
- 1 caz este cetățean indian, domiciliat în jud.Ilfov, dar care a soit în România în luna martie, anul 2021;
- 13 cazuri provin din focarul din orașul Popești-Leordeni: 11 sunt cetățeni indieni, unul este cetățean român, caz secundar al unui cetățean indian, iar altul este cetățean român, caz terțiar (fiul cazului secundar).

În plus, a mai fost confirmat un caz de infectare cu o variantă indiană - cu linia genetică B.1.617.1. Este vorba de un cetățean român, bărbat, în vârstă de 58 de ani, din jud. Galați, cu istoric de călătorie în India.

Evoluția epidemiei de coronavirus și a vaccinării anti-COVID-19 în România - AICI 

BILANȚ infectări cu tulpina britanică: 1.375 de cazuri și 27 de decese

Există circulatie extinsă a variantei britanice în România. În ultima săptămână au mai fost depistate 127 de noi infectări cu varianta britanică în România, numărul total, potrivit secvențierilor făcute până în prezent, a ajuns la 1.375 de cazuri cu linia genetică B.1.1.7, de la 1.248 raportate până pe 16 mai. 

În cazul celor 127 de noi infectări cu tulpina britanică, la unul din cazurile confirmate, având județ de infectare Suceava, a fost depistată mutația E484K. La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351, având județ de infectare Ilfov, a fost depistată mutația E484K. La unul din cazurile confirmate cu linia genetică P.1, având ”județ de infectare” municipiul București, a fost depistată mutația E484K.

Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina Spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia.

Până la 23 mai au fost raportate 27 de decese, nefiind înregistrat niciun nou deces de peste o lună și jumătate. Ultimele 10 decese au fost raportate în perioada 29 martie - 4 aprilie 2021. 

BILANȚ infectări cu tulpina sud-africană: 10 cazuri și niciun deces

Până în prezent au fost confirmate în România 10 cazuri cu tulpina sud-africană (B.1.351), din probele secvențiate, 3 cazuri în ultima săptămână. În total, cele 10 cazuri au fost confirmate în București - 7 și în județele Ilfov, Argeș și Vâlcea - câte 1 caz. 

BILANȚ infectări cu tulpina braziliană: 12 cazuri și 3 decese

Până pe 23 mai 2021, au fost confirmate 12 cazuri cu tulpina din Brazilia (P.1), din probele supuse secvențierii, niciunul în ultima săptămână. Cele 12 cazuri identificate au fost înregistrate, toate, în București. Numărul celor care au murit în urma infectării cu tulpina braziliană este 3, nefiind înregistrat niciun deces în ultima săptămână. Cele trei decese asociate infecției cu tulpina braziliană au fost raportate în săptămână 26 aprilie - 2 mai 2021, toate în București. 

TOATE informațiile ACTUALIZATE ale epidemiei COVID-19 și vaccinării pe Realitatea.net coronavirushttps://www.realitatea.net/coronavirus

***

INSP menționează că cele 1.397 de cazuri care determină îngrijorare, adică cele cu tulpinile britanică, braziliană și sud-africană, raportate până la 23 mai 2021, au fost confirmate după 1.995 secvențieri realizate în 7 laboratoare:
- INCDMM Cantacuzino;
- INBI ”Prof.Dr.Matei Balș”;
- MedLife;
- Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava;
- Institutul de Virusologie ” Ștefan S. Nicolau”;
- CRGM al SCJU Craiova;
- ”Pro Vitam” Sfântu Gheorghe.

RAPORT pentru cazurile COVID-19 confirmate cu variante SARS-CoV-2 ce determină îngrijorare (VOC). Date cumulate – inclusiv săptămâna 17 mai 2021 – 23 mai 2021