MENIU

Creștere EXPLOZIVĂ a prețului unui metal extrem de rar: A depășit chiar și bitcoinul!

Iridiu, metal extrem de rar

Un metal a lăsat cu mult în urmă toate celelalte investiții, inclusiv bitcoin, anul acesta. Vorbim despre iridiu, cunoscut ca fiind unul dintre cele mai rare metale prețioase, obținut ca produs derivat din minarea platinei și paladiumului, al cărui preț a crescut cu 131% de la începutul lunii ianuarie, față de 85%, cât aînregistrat bitcoinul.

Ascensiunea explozivă a prețului iridiului s-a datorat perturbărilor de aprovizionare de anul trecut și cererii tot mai mari pentru acest metal cu o temperatură de topire foarte înaltă, întrebuințat la confecționarea unor instrumente fizice și chirurgicale, a vârfurilor de peniță pentru stilouri sau, sub forma aliajelor cu platina, pentru pentru fabricarea componentelor din ecranele electronice.

Cu o piață mult mai mică decât celelalte metale prețioase mult mai cunoscute, problemele de producție au avut un impact major asupra prețurilor.

Parierea pe acesta prin instrumente futures este, la rândul ei, dificilă întrucât cererea este dominată de producători industriali.

Iridiul nu este tranzacționat pe bursă sau pe platforme secundare, cumpărătorii cu amănuntul fiind limitați la a cumpăra de la o mână de furnizori, majoritatea tranzacțiilor încheiate de investitorii majori mergând direct la producători.

Iridiul, care este folosit și la producerea de bujii, a ajuns anul acesta la un preț de 6.000 de dolari pe uncie, de trei ori mai mare decât cel al aurului, relatează HotNews.ro.

Mai multe articole despre:
iridiu metal rar bitcoin pret bitcoin crestere pret aur