MENIU

Crește prezența SUA în Marea Neagră. Proiect de lege în Senatul american, sunt vizate România și Rep. Moldova

Marea Neagra

Un grup bipartizan de senatori americani a depus un proiect de lege în Congres privind sporirea securității în regiunea Mării Negre, chiar din acest an, în contextul agresiunii rusești împotriva Ucrainei.

Documentul precizează că „este în interesul Statelor Unite să susțină eforturile de a preveni răspândirea unor conflicte armate suplimentare în Europa prin recunoașterea Mării Negre drept o arenă a agresiunii rusești”, potrivit HotNews și Realitatea Plus.

Documentul face referire la Turcia, România, Bulgaria, Rep. Moldova, Ucraina și Georgia ca fiind în zona Mării Negre.

 

„Statele aflate pe coasta Mării Negre sunt cruciale în contracararea agresiunii guvernului Federației Ruse și contribuirii la securitatea colectivă a NATO”, se mai spune în propunerea celor 2 senatori americani.

 

Aceștia subliniază faptul că Statele Unite ar trebui să continue să depună eforturi alături de aliații din NATO, dar și de Uniunea Europeană, pentru a coordona o strategie de susținere a inițiativelor democratice și prosperității economice în regiunea despre care amintesc că include două state membre ale UE și 4 țări care aspiră să adere la blocul comunitar.

Un alt plan prevăzut în proiectul legislativ vizează „combaterea dezinformării rusești și propagandei în Marea Neagră, folosind resursele guvernului Statelor Unite”, precum și o strategie „care să sporească mass-media independente și inițiative media susținute de Statele Unite pentru combaterea influenței străine maligne în regiunea Mării Negre”.