MENIU

Craiova. 3 copii care suferă de leucemie, ţinuţi în viaţa de cistostatice primite din când în când

Loviți de boală, condamnați de nepăsarea autorităților. Trei copii cu leucemie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova au parte doar din când în când de medicamentele care îi țin în viață. Acestea sunt spusele fiicei doctoriţei care îi tratează. Femeia susţine că medicamentele fie sunt donate, fie sunt cumpărate cu greu de părinţi. Managerul spitalului o contrazice: unele citostatice sunt în spital, altele nu au fost cerute sau sunt în curs de achiziţie.

Elena Stancu povesteşte pe Facebook ce trebuie să facă mama ei, oncopediatru la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, pentru a-şi ajuta cei trei pacienţi. Este vorba despre o fetiţă în vârstă de şapte luni şi doi băieţi, unul de trei ani şi jumătate şi celălalt de cinci ani.

"Anul acesta producătorii au retras o serie de medicamente de pe piaţa românească din cauza preţurilor prea mici. (...) Mama nu are Asparaginase, de care în martie i-a făcut rost din Ungaria Asociatia Little People Romania. Şase flacoane pentru un singur copil au costat 4.617 euro, deşi el ar trebui să le primească gratuit prin Programul Naţional de Oncologie. Cele şase flacoane sunt jumătate din cantitatea necesară unui copil", spune Elena Stancu.

Și lista lipsurilor continuă.

"Mama nu are nici Cytosar şi a făcut rost de medicament printr-o donaţie. A fost mai complicat să găsească o asociaţie în contul căreia să vireze banii şi care să cumpere medicamentul din Germania – la un preţ mai mare decât dacă l-ar fi luat din România prin Programul Naţional de Oncologie. Restul flacoanelor au fost cumpărate de mame, deşi toate sunt sărace şi îngropate în datorii", mai spune Elena Stancu.

"Mama nu are nici Metotrexat, alt citostatic de bază, care a dispărut de pe lista de medicamente gratuite, şi nici Lanvis, care tratează leucemiile", susţine femeia.

Elena Stancu mai spune că a fost contactată de un furnizor al spitalului care susţine că are trei din cele patru citostacice care ar lipsi. Numai că nu a fost comandat.