MENIU

Cozmin Guşă, poveste amuzantă cu Leluţ Vasilescu şi Băsescu: "Primare, o ţigară la mine, fuge!"

Cozmin Guşă a realizat, sâmbătă seară, o ediţie de excepţie a emisiunii "Romania 2019", în care subiectul principal a fost rock-ul şi emoţia pe care reuşea s-o nască în perioada comunistă.

Emisiunea a fost transmisă dintr-una din sălile Electrecord, unde s-au înregistrat hiturile României din ultimii 50 de ani. Invitaţii lui Cozmin Guşă au fost membrii trupei Compact, dar şi alte nume grele din epoca de aur a rock-ului românesc.

"Vreau să vă ofer o seară de cultură muzicală şi o seară de amintiri. Invitaţii mei vorbesc despre vremurile în care au evoluat artistic, despre felul în care îşi administrau relaţiile între ei, scriitori, muzicieni, oameni de cultură. Pe scurt, o istorie recentă a României.

Tudor Vornicu a fost un legendar realizator de televiziune, care în zilele de sâmbătă sau duminică făcea emisiuni şi putea să invite şi genul de trupe rock, care inspirau un spirit liber în vremuri de dicatură", a explicat Cozmin Guşă.

Realizatorul "Romania 2019" a rememorat un episod personal, care îl leagă de rock-ul românesc.

"La Eforie Nord, la restaurantul Neon, după 1980, cântea formaţia Iris şi mă chinuiam s-o conving pe mama să dăm 5-10 lei ca să stăm mai aproape de scenă, unde legendara formaţie Iris, cu Cristi Minculescu, cântau. Pentru mine, era... nu mâncam nimic, stăteam şi mă uitam la ei cum cântă. După ce cântau, se duceau la o masă bogată, în care grătarele eau mari, vinul curgea. Zic: Ce viaţă frumoasă, dar merită. Erau talentaţi", a spus Guşă, care a taxat non-valorile ce sunt promovate în era Internetului:

"În vremurile noastre, Internetul şi foarte multe non-valori promovate fără vreun criteriu domină într-adevăr. Înainte erau criterii, iar în partea muzicală era cu valoare. Sigur că era foarte avantajant să ai nişte proptele politice, şi înainte de '89 şi după '89, dar chiar şi cu acele proptele, dacă nu aveai valoare, nu te puteai susţine din punct de vedere muzical".

Cozmin Guşă a povestit un episod amuzant ce i-a avut în prim-plan pe Leluţ Vasilescu (membru trupa Compact) şi pe Traian Băsescu, în vremea în care acesta din urmă era primarul Capitalei.

"Traian Băsescu, pe cât îl ştiţi aşa... de încordat, s-a trezit la o petrecere privată între Leluţ Vasilescu şi Dan Bittman. Dan era mai politicos... aşa... dar Leluţ avea aşa, o problemă cu Băsescu, care nu era încă preşedinte, era primar. Leluţ, care are urticarie când nu-i place de cineva, îi face un semn lui Băsescu şi-i spune: "Primare, o ţigară la mine, fuge!". Băsescu se uită la el. Restul înlemniseră, Blaga, Boc, Brenciu, cine mai era acolo. Băsescu îşi revine din şoc şi zice: "Dar cum să nu, dar sunt netimbrate". "Nu contează, fumăm şi netimbrate", a venit răspunsul lui Leluţ.

Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă poveste amuzanta