MENIU

Cozmin Guşă: "Judo-ul este un sport care educă"

Cozmin Guşă: "Judoul este un sport care educă"

A început spectacolul pe tatami la Cluj Napoca, sunt aproape 200 de sportivi, din toate colţurile ţării, care luptă pentru medalii, la Campionatul Naţional de Judo pentru Seniori.

Prezent la Campionatul Naţional de Judo pentru seniori, Preşedintele Federaţiei Române de Judo, Cozmin Guşă, a declarat:  "A devenit din ce în ce mai important, (campionatul n.r.) pentru că organizăm aceste campionate naţionale cu mult mai multă presiune, dar şi cu mult mai multe recompense. Recompensele sunt în plan sportiv şi chiar şi în plan financiar. Această competiţie, i-am anunţat pe sportivii mei în această dimineaţă, este criteriul de selecţie sau de deselecţie din loturile naţionale sau olimpice din care fac parte. Practic aceasta este presiunea sau recompensa sportivă legată de ei.  În rest, sigur, le dăm pemii, vor fi premii de circa 1000 euro la fiecare categorie, sunt 14 categorii, plus categoriile open, ceea ce pentru judo este o sumă destul de consistentă, mult mai consistentă decât alte sporturi care poate încă nu îşi permit. Facem şi noi eforturi, chiar dacă domnişoara ministru ne-a tăiat bugetul cu 35 la sută la judo, crezând că acest sport nu ar trebui să fie ajutat şi doar criticat, dar glumesc."

Totodată, Preşedintele Federaţiei Române de Judo, a vorbit despre interesul părinţilor pentru acest sport şi despre ceea ce înseamnă, cu adevărat, să fii judokan. 

"Interesul pentru acest sport creşte, mai ales în rândul părinţilor. Creşte în rândul părinţilor pentru că judo-ul este un sport care educă.  El nu doar te ajută să ai un fizic armonios, nu doar îţi asigură posibilitatea să te aperi singur, să nu poţi să ai incidente de tip fizic. La copii, şcoala căderii este foarte importantă, un  judokan, chiar dacă el cade nu se loveşte, deci părinţii sunt din ce în ce mai interesaţi de acest sport  şi pentru că acest sport este o sumă de principii, un cod al onoarei, pe care toată lumea îl respectă. Pe tatami judokanii se respectă unii pe alţii, respectă publicul, respectă arbitrul şi după ce se bat aşa, 4-5 minute, la final se salută şi redevin aceeaşi camarazi, indiferent de cel care a câştigat.  Este o emulaţie pozitivă în cadrul judoului românesc şi sper ca aceste Campionate Naţionale, unde se bat foarte mulţi lideri mondiali ai categoriilor, care sunt români, să fie pe placul tuturor şi să fie încă un boost, încă o presiune în sus şi în plus pentru ca judo-ul să se consolideze", a mai spus Cozmin Guşă.

Preşedintele Federaţiei Române de Judo a mai vorbit despre ce se va întâmpla sâmbătă şi duminică la această competiţie.

"Astăzi sunt 10 categorii, sunt categoriile mari, mâine vom vedea categoriile mici, atât la băieţi cât şi la fete, şi când spun mici mă refer la kilograme. Fetele 48-52 mâine, şi băieţii 60 şi 66, plus open-ul unde se bate toata lumea. Mâine pot să fie meciuri în care un sportiv de 66 de kilograme se poate bate cu unul de 100. Va fi foarte fun, în special pentru telespectatori, dacă se vor uita, vor fi transmise aceste lucruri atât pe Realitatea TV cât şi pe Look TV, care va transmite după-amiază toate finalele, şi astăzi, şi mâine. Astăzi sunt toate categoriile mari şi sunt foarte competitive şi foarte interesante", a mai spus Cozmin Guşă.