MENIU

Cozmin Gușă: „Orban nu e rezervist. Ațele lui nu sunt la statul paralel, are doar ațe politice”

Cozmin Gusa, la emisiunea Romania 2019. Foto: Cristian Otopeanu

Desemnarea ca premier a lui Ludovic Orban este prima care „n-are legătură cu rezerviștii, pentru că ațele lui nu sunt la statul paralel, ci sunt politice”, a spus consultantul politic Cozmin Gușă în emisiunea „Legile puterii”, miercuri, la Realitatea TV.

„Ludovic Orban nu este securist, n-are legătură cu rezerviștii”

„Doar în pielea lui Orban să nu fii.

Cu atâtea jocuri paralele la ceea ce el ar dori să facă, pe 4-5 direcții, toată lumea joacă câte un dans diferit, dar îl vor distrage de la realizarea acestei majorități.

Orban, Ludovic Orban, nu este o propunere de prim-ministru pe care statul paralel să o poată trage de ațe. Ludovic Orban, după muuult timp, e propunere de prim-ministru desemnat care n-are legătură cu rezerviștii.

A suferit mult. Din pricina rezerviștilor. A suferit în 2016, a pierdut Primăria București, i s-a făcut o înscenare. El nu e parlamentar, și ușor, ușor, s-a ridicat până la șefia PNL.

Azi suntem în fața acestei posturi care în urmă cu doi ani de zile era ceva fantasmagoric - să fie desemnat.

Orban nu e securist, e una din calitățile pe care le are Orban. Nu-i securist. Ludovic Orban este civil, dacă nu era civil nu i s-ar fi întâmplat acea înscenare. Ațele lui sunt politice, la Iohannis și la partidul care stă sub el. 

Orban nu e din crescătoria securiștilor, și cine nu e din crescătorie nu primește nominalizări.

Iohannis, în pofida tuturor zvonurilor de culise, într un mod precis, i-a acord această funcție, i-a acordat postura de premier desemnat și asta a enervat pe toată lumea. Și toți cei care s-au prins în horă au uitat ca trebuie să meargă la crearea unei noi majorități”.

Consultantul politic a vorbit și despre condițiile pe care le pun partidele pentru formarea noului Guvern condus de Ludovic Orban:

„Toată lumea a uitat brusc că dărâmarea guvernului Dăncilă e prima parte și că se trece la crearea marii majorități.

Lasă declarațiile lui Victoraș Ponta, pentru că Daniel Constantin i-a explicat vineri lui Klaus Iohannis că sunt gata să participe la o majoritate în jurul PNL. Am văzut repetată această declarație inclusiv de Mihai Tudose, cel care a intrat după nominalizarea lui Diaconu (candidatul susținut de Pro România la prezidențiale - n.r.) într-o prehibernare.

Un guvern în jurul PNL, care acum se coace, pentru că guvernul în jurul PNL poate fi PNL, PNL și PMP, cea mai probabilă variantă, PNL, PMP, Pro România, ALDE nu... și USR, care s-au sustras.

De la acest demers de a participa la guvernare, dar au promis că vor sprijiini. Suntem în acest film în care cu toții au uitat că motivul principal e că ațele lui Orban nu sunt la rezerviști, sunt la Iohannis, nu la securiști.

Cred că își va impune omul, cel mai probabil la prima nominalizare, cu metode știute, neștiute și nevăzute”. 

 "Al doilea guvern trece! Parlamentarilor le e frică să-și termine mandatul acum"

“Zegrean a făcut un lucru extrem de folositor. A exprimat atmosfera în care se va discuta cea de a doua posibila cădere a lui Orban. Zegrean a pus o ciocolată pe masă, de interpretare a CCR.

Ză zicem că avem un scenariu în care primul guvern Orban nu trece și urmează a doua nominalizare, cu posibilitatea ca CCR să se pronunțe pe alegeri anticipate sau nu. Marea miză a parlamentarilor este să nu-și întrerupp mandatul.

Deci, Iohannis va propune un al doilea guvern Orban, care va trece, pentru că parlamentarii nu vor sta la mâna CCR să declanșeze alegerile anticipate sau nu. Le e frică de interpretarea CCR.

Statul paralel vrea un om la guvern. Orban este civil, altfel nu i se întâmpla dosarul.

Jocul de construcție politică, la fel ca și cel de campanie, implică trei mari actori: politic, servicii și mass-media. Când pornești o campanie electorală, trebuie să îi iei în seamă pe cei trei. Singurele decizii anunțate, sunt cele politice, în mass-media nu, iar la servicii chiar nu le vezi.

Poporul PNL înțelege că ai dat jos guvernul, iar acum trebuie să facă și concesii. Trebuie să mai cedezi. Electoraul se uită cu ce pretenții vin UDMR, cu ce calcule vin cei de la USR sau cum își umflă mușchii cei de la Pro România, ca să pară mai importanți decat sunt.

"Se trezește "Nae din baie" să facă declarații în timpul negocierilor"

UDMR a declarat că este gata să blocheze guvernul pentru votarea primarilor în două tururi.

În spatele cifrelor stau negocierile bazate pe interese poitice. Fiecare, în loc să cedeze, îi face agenda lui Orban. Liderii PNL trebuie să tacă în această perioadă, pentru că nu există declarații. Rareș Bogdan trebuie să învețe să mai și tacă, pentru că altfel strici negocierile liderului de partid. Se trezește Nae din baie ca să facă declarații!

PNL nu renunță la anticipate, pentru că nu vor să se uzeze. Ei vor să grăbească, iar asta este o chestie de pragmatism politic. Le este frică să nu scadă de la 30% la 5%. USR face șmecherii ieftine, pentru că îi înjură pe toți, dar nu intră la guvernare. Mă uit la Dragnea și îl văd pe Barna Amândoi au fost abonați la contracte cu statul și au abuzat de poziția lor.

Barna trebuia să declare, nu să vină Rise Proiect să-l dea în fapt. Dacă unul de la PSD avea un astfel de dosar, era arestat imediat.

Acest gen de accidente, care vor veni în cascadă la USR, îi vor grăbi să ceară anticipatele, pentru că astfel își vor pierde aura de variantă curate la PSD. S-a creat un val ca cel creat de Dan Diaconescu și PPDD.

Iohannis are ofensiva de schimbare a guvernării care îl ajută la prezidențiale. Dacă nu reușește, toți vor spune că nu și-a pregătit pasul doi. O să spună și Diaconu și Hunor, dar suntem în perioada de negociere și cred că sunt semne să se creeze o majoritate.

Iohannis se va victimiza, iar Dăncilă nu va reuși să câștige puncte. Nu are strategie. Eu nu sunt stategul lui Dăncilă, după cum a declarat Victoraș", a declarat Cozmin Gușă.