MENIU

Cozmin Gușă: Conducătorii noștri nu înțeleg utilitatea sportului pentru forța unei națiuni

Președintele Federației Române de Judo a pictat o imagine sumbră a sportului românesc, care se găsește acum într-o situație dramatică, lipsit în multe cazuri de susținere din partea autorităților și de finanțare. Conducătorii noștri "nu înțeleg utilitatea sportului pentru mentalitatea și forța unei națiuni", a concluzionat Gușă, care a vorbit în direct la Realitatea TV de la ceremonia de deschidere a Campionatelor Mondiale de Judo organizate la Budapesta.

Aflat la Budapesta la debutul Campionatelor Mondiale de Judo, Cozmin Gușă, președintele Federației Române de Judo, a vorbit despre necesitatea unei reconstrucții raționale și lipsite de isterie în sportul, dar și în societatea românească.

"M-a uitat la știri cât am putut. Comparația între isterie și construcție mă face să pornesc de aici discuția. Cu isteria nu se rezolvă nimic niciodată. Cu proiecte de construcție în care participă oameni raționali, corecți, bine finanțați, se mai poate face ceva. Apropo de sport...aici (Budapesta, n.r.), la primele mese, în primele rânduri sunt președinți de companii care cred că trec de 100 de miliarde de euro cifră de afaceri, de la cea mai mare companie a Chinei, care tocmai ce a cumpărat Rompetrol în România, până la cea mai mare companie de consultanță pe proiecte speciale a francezilor, ca să nu mai vorbesc de companiile locale sau regionale, care au venit să îi omagieze pe sportivi și pe administratorii sportului, pentru că aici e un proiect win-win. Ei au pus banii într-un sport care le-a adus și lor prestigiu. Sportul s-a putut dezvolta, un spirit s-a putut dezvolta și nimeni nu a vociferat sau nu a ridicat probleme sau fel de fel de anchete legate de "de ce ăla a finanțat, de ce ăla a beneficiat", așa cum ne împotmolim noi în sportul românesc”, a spus Gușă.

Politicienii folosesc sportivii, dar nu îi ajută

Președintele Federației de Judo a făcut o paralelă între România și alte țări care nu avantajează deloc țara noastră

"Am înțeles că au fost și cei doi reprezentanți la vârf ai sportului românesc în direct - ministrul Sportului și președintele COSR. E bine că au venit. Nu știu dacă vor pleca foarte veseli de la această manifestație, pentru că prezența la vârf a oamenilor din business și a celor din politic e ceva ce în România nu putem să visăm deocamdată. Ai noștri nu înțeleg utilitatea sportului pentru mentalitatea și forța unei națiuni. Nu doresc să înțeleagă. Se mai duc pe la un meci, se lasă aplaudați ca și cum ar avea un merit. La Arad la Cupa Europeană de Judo, liberalul Orban și miniștri sau primari au stat cât timp a fost Realitatea TV în direct, apoi au plecat unul câte unul, neasistând la nicio finală de judo, nedorind să premieze sportivii români sau internaționali. Nu am văzut pe unul să meargă la un judokan să întrebe: ”Cât costă un kimono? Ai luat aurul. Ce putem face pentru tine?” Nu i-a intereat deloc", a observat Gușă.

Marile valori, a observat președintele Federației de Judo, sunt uitate de statul român.

"Asta e imaginea sumbră a sportului. Ne facem poze, ne folosim cât putem de Ilie Năstase, Nadia Comăneci, Gică Hagi, Doroftei, Alina Dumitru, apoi nu îi întrebăm dacă au vreo nevoie, vreo idee, vreun proiect. Pe Ilie Năsatse l-au păcălit că îi fac o academie de tenis. L-au trimis prin cancelariile occidentale unde are relații ca să facă lucruri pentru ei, nu i-au făcut academia. Pe Nadia Comănesci nu o sună, nu o folosesc, au păcălit-o că fac o sală de sport cu numele ei în care să poată să promoveze inclusiv gimnastica. Nu au făcut nici asta, iar săraca Nadia în fiecare zi îmi trimite mesaje despre România. Strigătele de disperare ale lui Doroftei care are probleme cu restaurantul de unde își întreține familia nu le-a auzit nimeni. Nu am văzut vreun primar care să spună: ”domnule, hai să vedem cum relocăm”, pentru că a băgat bani mulți acolo. El ne-a adus mari beneficii internaționale. Aduceți-vă aminte de acest copil teribil al boxului, care a distrus ierarhiile, care ne-a pus pe toate marile televiziuni și pe care azi nu îl sună nimeni să întrebe ce probleme are. Ăștia suntem, să ne acceptăm soarta și să nu fim atît de isterici. Dacă nu vom mai fi isterici și dacă nu vom urî, mai avem o șansă", a concluzionat Gușă.

Președintele Federației Române de Judo a subliniat că aceeași atitudine există și față de președintele Federației Internaționale de Judo, românul Marius Vizer. "Marius Vizer este un mare patriot. Are multe calități, dar în primul rând este un mare patriot și suferă mult pentru că nu este folosit de țara sa. Ăștia sunt politicienii. Se laudă cu Vizer, îl roagă să mai dea un telefon să le mai înlesnească o legătură în plan internațional de la est la vest, dar cam atât", a spus Gușă.

Vina cetățenilor

Președintele Federației Române de Judo a extins discuția despre sport spre situația din societatea românească, arătând cu degetul nu doar spre politicieni, dar și spre cetățeni. 

"Eu analizez de mult timp această stare de isterie care îi împiedică pe români și pe alții să gândească într-un mod dur, dar constructiv. Din fericire pentru alte state, acolo există o strategie, există o linie națională care îi forjează pe toți cei implicați să intre în competiție cu alte state. La noi pe principiul capul plecat sabia nu-l taie, pe de o parte găsim foarte mulți obedienți care dau de obicei majoritățile parlamentare, pe de altă parte găsim o minoritate nemulțumită, care, sigur, din timp în timp decide alegeri, face alte lucruri. O să avem timp să discutăm la toamnă despre rezultatele voturilor românilor, care au adus România acolo unde este azi. Despre felul de a fi al românilor, care a dus România acolo unde este azi. Despre complicitatea lor la toate marile tunuri financiare, la imobilitatea lor de a ieși în stradă în cauze majore. Eu nu am văzut mari mitinguri legate de privatizarea Petrom, nu am văzut mitinguri atunci când BCR a fost cedată în baza unui cvasi-troc pentru intrarea în UE. Nu am văzut ca românii să vină să își plângă durerea că, mă rog, capitalul național e distrus și că vin mari corporații care nu fac decât să stimuleze un consum care nu generează creștere economică. Astea sunt mizele majore. Astea cu ochii injectați de ură nu sunt bune. Nu pot să ducă la nimic bun", a spus Gușă.

"Dacă revenim la sport, cred că am putea să începem să reconstruim ceva. Noi ne-am pierdut spiritul de competiție corectă și spiritul de fairplay. Competiție corectă nu vrem, la noi se fură alegeri. Fairplay nu dorim. Am avut doar președinți care și-au înșelat alegătorii după ce au ajuns în funcție. Nu mai vreau să vorbesc despre fotbal pentru că îmi aduc aminte cum DNA-ul lui Morar și Țuluș, doar pentru a-și face imagine, a distrus practic fotbalul. Da, avem patroni care au generat niște probleme. Cred că se rezolva mult mai bine problema dacă se plăteau taxele la stat, alea restante, dacă nu distrugeam președinți de cluburi să-i băgăm la pușcărie și ne orientam spre privatizările frauduloase. Pentru că între conducătorii României care au privatizat fradudulos activele de stat și președinții de club care au făcut performanță, într-adevăr cu niște probleme de fiscalitate, e mare diferență. Dar noi, pentru că DNA-ul lui Daniel Morar și Doru Țuluș a dorit să își facă imagine într-un fel facil, s-au dat la cei din fotbal. Așa l-am avut și pe Gică Popescu la pușcărie", a spus Gușă.

Situația sumbră a sportului românesc

Președintele Federației Române de Judo a făcut o scurtă analiză a situației sporturilor din România, iar concluzia nu a fost una veselă.

"Știe cineva că noi azi în România mai avem doar câteva sute de gimnaști și gimnaste legitimați? Știe cineva cum am ajuns noi aici? I-a păsat cuiva de asta? Dar atenție, aici vorbim despre complicitatea oamenilor din sport. În sportul românesc e o sumă de mii de funcționărași care își iau salariile de la federații sau direcțiile de sport de 20-25 de ani și ei sunt în complicitate cu fel de fel de șefi de sport care au asistat pasiv la situația în care mai avem doar câteva sute de gimnaști legitimați. Cu boxul nu mai suntem, nicunde. La canotaj, Elisabeta Lipă se chinuie să facă ceva și cred că va reuși. Pentru că știe, se duce peste tot, își consumă tot timpul pentru a face ceva. La handbal iar facem ceva. La lupte. Avem câteva exemple, dar nu vom putea cu câteva medalii pe la campionate europene, juniori, cadeți, să redăm spiritul unui popor care s-a bazat pe simbolurile din sport. Noi nu înțelegem că ar trebui să recreem aceste simboluri cu orice preț. Nimic nu este prea mult dacă poți să îi dai unui popor încrederea în sine că poate să conteze în niște domenii foarte competitive în care alte state cheltuiesc miliarde. Budapesta organizează al doilea campionat mondial într-o lună după Campionatul Mondial de Natație. Ungurii nu au ce oferi. Sigur, e bun foie gras-ul lor, e bun și vinul lor, dar nu ca al nostru, în rest, munți nu au, geopolitic nu contează, armată nu au, cultură mult sub noi, dar s-au înscris pe hartă și au înțeles prin sport reușesc să redea vigoarea unei națiuni", a observat Gușă.