MENIU

COVID-19 ne modifică visele? Pandemia are un impact fizic asupra multor oameni, dar și unul psihologic

Imaginează-ți asta: ai ieșit într-o plimbare banală pentru cumpărături, când ești brusc înconjurat din toate părțile de un grup mare de oameni. Te simți inconfortabil când încep să se înghesuie în jurul tău. Apoi, cineva tușește în apropiere și simți o teamă puternică de a te îmbolnăvi.

Dacă ai observat că ai avut vise deosebit de intense în timpul pandemiei de COVID-19, nu ești singur. Cercetătorii din întreaga lume au observat o creștere a somnului perturbat și a viselor mai ciudate și mai pregnante în timpul pandemiei.

Pandemia de COVID-19 a avut nu numai un impact fizic asupra multor oameni, ci și un impact psihologic. Atinge atât de multe părți ale vieții noastre și adesea ne confruntăm cu diferite stresuri legate de pandemie în fiecare zi.

Din această cauză, nu este un lucru neobișnuit ca unele dintre acestea să se infiltreze în visele noastre. Aici discutăm despre cum și de ce COVID-19 ne poate afecta visele, precum și despre câteva sfaturi pentru un somn mai bun.

Cauzele viselor COVID-19

Un somn bun este important pentru multe aspecte ale sănătății noastre generale. Privarea de somn sau somnul perturbat pot avea mai multe efecte adverse. Se știe că pandemia a avut un impact negativ și asupra somnului nostru.

Un studiu din 2020 a evaluat caracteristicile somnului la 5.525 de respondenți la sondaj. S-a constatat că, după începutul pandemiei, procentul de persoane care raportează dificultăți semnificative clinic de somn a crescut de la 36% la 50,5%.

Au fost raportate, de asemenea, modificări ale viselor - în special o creștere a coșmarurilor.

Coșmarurile sunt un tip de vis care implică adesea amenințări la adresa securității noastre. Unele teme comune de coșmar implică căderea în gol sau a fi urmărit.

Stresul poate juca un rol important

Pandemia a schimbat multe aspecte ale vieții noastre într-o perioadă relativ scurtă de timp. Acest lucru poate duce la creșterea stresului în viața noastră de zi cu zi.

De exemplu, factorii de stres obișnuiți legați de pandemie includ preocupări cu privire la:

dumneavoastră sau cei dragi vă îmbolnăviți sau decese din cauza COVID-19

izolarea de familie și prieteni

schimbări dramatice ale activităților zilnice pentru a preveni răspândirii COVID-19

menținerea locului de muncă sau amenințarea de a fi șomer

incertitudinea asupra finanțelor personale sau a economiei

acces la asistență medicală sau medicamente

perturbări la școală

disponibilitatea îngrijirii copilului

anularea excursiilor sau evenimentelor

mediatizarea pandemiei

Un sondaj, publicat în noiembrie 2020, a întrebat 4.275 de respondenți despre somnul lor. S-a constatat că persoanele care raportează cele mai mari creșteri ale stresului perceput, de asemenea:

a durat mai mult să adoarmă

a dormit perioade mai scurte

a avut mai multe coșmaruri

Un studiu din septembrie 2020 pe 3.031 de respondenți la sondaj a relevat că persoanele care au fost afectate mai direct de COVID-19 - cum ar fi cei care au avut o persoană dragă se îmbolnăvesc sau moare - au fost mai afectați negativ de vise.

Au experimentat:

mai multe vise legate de pandemie în general

mai multe coșmaruri

amintiri sporite despre visele lor la trezire

Creșterea numărului de coșmaruri în timpul sau după perioadele de stres intens sau criză nu este o teorie nouă. De exemplu, a fost documentat anterior în veteranii de război și după atacurile din 9/11.

Pandemia afectează multe domenii ale vieții noastre

Schimbările în vise nu trebuie să fie direct legate de stres. În schimb, ar putea fi asociate cu simplul fapt că pandemia afectează atât de multe aspecte ale vieții noastre de zi cu zi. Din această cauză, este adesea în vârful minții noastre.

De exemplu, studiul de studiu menționat mai sus a mai constatat că și persoanele care raportau niveluri de stres neschimbate sau mai scăzute de la începutul pandemiei au avut vise care au fost legate de pandemie în aproximativ jumătate din timp.

Deci, se pare că pandemia ne poate influența visele, indiferent dacă simțim un nivel crescut de stres.

Ceea ce se întâmplă în visele noastre poate reflecta lucrurile pe care le trăim în timp ce suntem treji. De exemplu, s-ar putea să descoperi că unele dintre visele tale includ lucruri pe care le-ai experimentat și simțit în orele tale de veghe.

Acest lucru se datorează faptului că somnul servește ca o modalitate importantă de stocare a amintirilor nou dobândite. Pe măsură ce dormi, zonele creierului tău implicate în învățare sunt activate, care se pot lega de imaginile pe care le vezi în visele tale.

De luni de zile, am avut măsuri de precauție sau restricții legate de COVID ca parte importantă a vieții noastre de zi cu zi. Ca atare, nu este de mirare că COVID-19 și-a găsit drum în visele noastre.

Visele legate de COVID-19 ne pot ajuta să înțelegem pandemia

Visele legate de COVID-19 ar putea fi modalitatea creierului tău de a rezolva stresul legate de pandemie sau de a procesa schimbările care au avut loc din cauza pandemiei.

Un studiu pe 19 studenți, publicat în septembrie 2020, a constatat că imaginile cu mîncare din vise erau mai frecvente în timpul pandemiei. Cercetătorii au propus că această creștere s-ar putea datora preocupărilor din acel moment cu privire la accesul la alimente sau la tezaurizarea alimentelor.

S-a observat și o creștere a imaginilor legate de cap. Aici, cercetătorii observă că imaginile viselor reflectă adesea o boală sau o afecțiune în ziua de veghe. Ei sugerează că o creștere a imaginilor capului se poate datora unor factori legați de COVID, cum ar fi tusea sau purtarea unei măști.

Contează specificul visului?

Deși am discutat că unele vise pot fi legate în mod specific de COVID-19, este, de asemenea, posibil să experimentăm alte vise, potențial mai abstracte, în timpul pandemiei.

Un studiu, publicat în septembrie 2020, a constatat că din 796 de vise raportate, doar 159 (aproximativ 20 la sută) aveau referințe directe la COVID-19.

Au fost raportate și vise abstracte, precum: „A fost erupția Vezuviului. Mulți oameni au fugit spre un fel de buncăr. În schimb, familia mea a mers la vulcan.”

Poate fi greu să vezi exact cum se potrivesc aceste tipuri de vise în contextul vieții tale de zi cu zi. La sfârșitul zilei, specificul visului nu contează întotdeauna. Important este cum te fac să te simți.