MENIU

Corupții Ucrainei, în vizorul autorităților! Un puternic oligarh ucrainean și un fost ministru de interne, vizați de percheziții

Petro Poroshenko (stanga) si Igor Kolomoiski (dreapta)/ Profimedia

Descinderi la primele ore ale dimineții, în Kiev! Locuințele oligarhului Igor Kolomoiski și fostul ministru de interne Arsen Avakov au fost vizate, miercuri, de procurorii anticorupție.

Potrivit unor surse citate de media locale, ancheta în cazul lui Igor omului de afaceri Kolomoiski vizează companiile petroliere Ukrtatnafta și Ukrnafta. Se pare că ar fi vorba despre un prejudiciu în valoare de 40 de miliarde de grivne și despre sustragerea de la plățile vamale, relatează G4Media care citează The Guardian.

Kolomoiski, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, a fost anterior pus sub acuzare în SUA. În plus de asta, președintele Volodimir Zelenski i-a retras cetățenia ucraineană în 2022.

Legat de Arsen Avakov, acesta a fost ministru de interne în perioada 2014-2021. El a declarat pentru radiodifuzorul de stat Suspilne că perchezițiile au legătură cu cazul prăbușirii elicopterului din Brovary și că au fost efectuate percheziții la mai multe adrese.

„S-au uitat la contracte de elicoptere Airbus vechi de șase ani. Bineînțeles, nu s-a găsit nimic. Contractele au fost aprobate de guvern și de parlament”, a declarat acesta pentru Suspilne.

Reamintim că șeful Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, Denis Monastyrsky, a murit, pe 18 ianuarie, în urma unui accident de elicopter în Brovary, regiunea Kiev.

Incidentul s-a soldat cu 14 persoane declarate decedate, printre care și doi copii. Dintre acestea, nouă se aflau la bordul elicopterului. Într-o primă fază, în spital au ajuns 22 de răniți, 10 dintre ei fiind copii. Numărul ulterior al răniților s-a ridicat la 25.