MENIU

Corupția e în floare la Colegiul Medicilor din Dolj: Certificate de liberă practică, emise pentru medici cercetați penal pentru omor

Interfața site-ului Colegiul Medicilor Dolj

Un scandal de amploare zguduie sistemul medical din Dolj.  Colegiul Medicilor a emis certificate de liberă practică unor medici cercetați penal pentru omor. Potrivit unor surse neoficiale, există și un medic inapt psihic și fizic care a primit certificatul de liberă practică, semnalând probleme grave în cadrul instituției care ar trebui să asigure respectarea standardelor și eticii medicale.

Șeful Colegiului Medicilor Dolj este acuzat că a oferit certificatele de liberă practică în urma traficului de influență. Se pare că acesta ar fi folosit pozția sa în cadrul organizației pentru a răsplăti persoane care i-au oferit anumite servicii. Astfel, unul dintre medicii acuzați de omor, care a primit aviz de liberă practică, a fost recompensat recent și cu un post de profesor universitar la facultatea fondată chiar de actualul șef al Colegiului Medicilor din Dolj.

Recent, Colegiul Medicilor din Dolj a eliberat certificate de liberă practică unor persoane ce nu mai put profesa funcția din punct de vedere legal sau fizic. Spre exemplu, doi medici sunt cercetați penal pentru omor, iar un altul nu mai poate profesa din cauza problemelor de sănătate apărute peste noapte în urma unui AVC:

  • Demetrian Alin, medic chirurg – cercetat pentru omor după ce 4 persoane au decedat;
  • Costin Berceanu, medic ginecolog – cercetat pentru omor calificat – o mamă și un nou născutul au murit după o operație de cezariană;
  • Radu Hertzog, medic specialist în imagistică medicală și radiologie – nu este apt să profeseze în funcția de medic, dat fiind faptul că în urmă cu ceva timp a suferit un AVC, neputând să se recupereze complet fizic și psihic.

Medicul Demetrian Alin a tăiat „în carne vie”: 4 persoane au decedat

Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a transmis că medicul chirurg Alin Demetrian a realizat necorespunzător o mediastinoscopie cervicală anterioară tip Carlens asupra unui pacient căruia i-a secţionat accidental trunchiul brahiocefalic drept. Acest lucru i-a provocat persoanei respective o hemoragie externă masivă, iar la doar o zi distanță, pe 14.09.2019, pacientul a murit.

Procurorul a arătat, invocând raportul de necropsie al medicului legist, că între actul medical realizat de către chirurg şi decesul pacientului există legătură de cauzalitate directă necondiționată. În cazul lui Demetrian se mai fac cercetări privind alte evenimente asemănătoare. Este vorba de alte trei infracțiuni de ucidere din culpă ca urmare a unor intervenții chirurgicale. Medicul chirurg nu va putea să își desfășoare activitatea în perioada controlului judiciar în nicio unitate spitalicească, se precizează în comunicatul emis de Parchet. Alin Demetrian este acuzat pentru decesul unui bărbat şi suspect de moartea altor trei pacienţi. Aceste incidente ar fi avut loc în anii 2019, 2020, 2021 şi 2023.

Medicul a deținut în trecut funcția de manager al Spitalului Județean din Craiova.

În luna aprilie a.c., medicul Alin Demetrian a fost scos din arest și pus sub control judiciar timp de 60 de zile. Recent, medicul a contestat controlul judiciar, iar magistrații de la Judecătoria Craiova au decis că medicul trebuie să rămână sub controlul judiciar.

Citește continuarea pe Puterea.ro.

Mai multe articole despre:
colegiul medicilor doctori certificare doctori