MENIU

Corpul cosmic bizar pe care cercetătorii l-au confundat cu a doua Lună a Pământului. Care e povestea

Oamenii de știință au crezut că au găsit a doua Lună a Pământului. Corpul cosmic a fost de numit 2016 H03 iar o analiză mai amănunțită a arătat că ar fi vorba doar de un simplu asteroid. Totuși, de unde a apărut confuzia?

Asteroidul 2016 H03 orbitează în jurul Soarelui și, de asemenea, în jurul sistemului Pământ-Lună. Fix traiectoria acestuia impresionantă este ceea ce i-a determinat pe specialiști să considere că ar fi vorba despre o a doua Lună.

Pentru a înțelege mai bine 2016 H03, profesorul asistent Vishnu Reddy și echipa sa de la Universitatea din Arizona au decis să efectueze unele observații mai detaliate.

Cercetătorii au confundat un asteroid cu o a doua Lună

Echipa nu a fost capabilă să stabilească dimensiunea, care nu este cu siguranță mai mare de 100 de metri, dar a putut să-și dea seama că se rotește pe axa sa de două ori într-o oră și reflectă lumina la fel ca asteroizii. 2016 HO3 este unul dintre cei cinci cvasisateliți ai Pământului și este cel cu cea mai stabilă orbită. Aceste obiecte seamănă cu sateliții, dar orbita lor nu este stabilă și s-ar putea schimba semnificativ în timp.

„Mulți cvasisateliți descoperiți nu mai există câțiva ani, dar 2016 HO3 ar putea fi acolo de sute de ani. Cvasisateliții Pământului provin din colecția de corpuri catalogate drept NEO (Near-Earth Object – obiecte apropiate de Pământ)", a declarat profesorul asistent Vishnu Reddy.
În cadrul acestui studiu, echipa de cercetători a folosit Marele Telescop Binocular (LBT), pentru a putea studia mai îndeaproape asteroidul 2016 HO3. „Cu telescoape mai bune, s-ar putea să găsim curând că aceste obiecte sunt mai frecvente decât am crezut", a mai spus profesorul.

Luna se află la o distanță de aproximativ 380.000 de kilometri depărtare, față de Terra. Însă ce s-ar întâmpla dacă Luna ar dispărea? Ei bine, Pământul ar putea să se încline semnificativ, poate chiar până la 60 de grade, precum Marte, iar anotimpurile ar lua-o razna, potrivit oamenilor de știință.

Sursa

Mai multe articole despre:
asteroid pământ a doua lună