MENIU

Coronavirus. Măsură fără precedent luată de Bruxelles! Comisia Europeană, liber la deficit excesiv

Ursula von der Leyen

Anunț de ultimă oră de la Bruxelles. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a suspendat temporar prevederile Pactului de Stabilitate. Astfel țările membre UE vor putea depăși ținta de deficit bugetar de 3% din PIB. Concret, guvernele pot injecta în economie sumele de bani de care au nevoie pentru a face față crizei provocate de pandemia de coronavirus.  

 

Măsura a fost luată pentru ca statele să poată acționa mai bine în combaterea coronavirusului. 

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri suspendarea regulilor de disciplină bugetară în UE, o măsură inedită care va permite statelor membre să cheltuiască atât cât este nevoie pentru a lupta împotriva consecințelor economice ale pandemiei de coronavirus.

„Astăzi, și este nou și nu a mai fost făcut anterior, am declanșat clauza derogatorie generală”, care permite derogarea temporară de la aceste reguli, a afirmat șefa Comisiei, într-o înregistrare video publicată pe Twitter.

Acest lucru înseamnă că guvernele naționale pot injecta în economie atât cât au nevoie. Relaxăm regulile bugetare pentru a le permite să facă acest lucru”, a adăugat ea.

Cei 27 de miniștri de Finanțe ai UE trebuie să valideze această suspendare într-o videoconferință prevăzută să aibă loc în următoarea săptămână. 

Această clauză permite derogarea temporară de la Pactul de Stabilitate și de Creștere, care fixează regulile bugetare ale statelor. Printre obligațiile pe care statele membre nu mai trebuie să le respecte - faimoasa regulă care impune un deficit public sub 3% din PIB.

Este o premieră activarea acestei clauze. Creată în 2011, în plină criză a zonei euro, nu a fost activată până acum.

Mai mult, Comisia Europeană va direcționa către România peste 1 miliard de euro. Banii vor fi folosiți pentru sprijinirea sistemului de sănătate, prin finanțarea achizițiilor de echipamente de protecție, medicamente și teste. O altă parte va merge spre asigurarea accesului persoanelor vulnerabile la facilităţile medicale, iar alți bani vor merge spre creditarea pentru IMM-uri, astfel încât să fie atenuate şocurilor financiare provocate de criza COVID-19.

OFICIAL: România primește 1 miliard de euro de la Comisia Europeană pentru criza coronavirusului