MENIU

Coronavirus: Autorităţile din Cehia testează un sistem informatic care foloseşte date personale pentru limitarea pandemiei

Autorităţile din Cehia testează un sistem informatic care depistează rapid, datorită în special datelor de telefonie, contactele pe care le-au avut persoanele infectate cu noul coronavirus, pentru a limita răspândirea infectărilor, a transmis marţi o purtătoare de cuvânt a grupului aflat la originea acestei iniţiative.Soluţia propusă de un grup de experţi în informatică, numit Covid19cz, foloseşte datele de la telefoanele mobile şi de la cardurile bancare ale persoanelor testate pozitiv pentru a arăta deplasările lor, întotdeauna cu acordul lor.

Soluţia propusă de un grup de experţi în informatică, numit Covid19cz, foloseşte datele de la telefoanele mobile şi de la cardurile bancare ale persoanelor testate pozitiv pentru a arăta deplasările lor, întotdeauna cu acordul lor.

"Aceasta va genera o hartă care arată (...) de exemplu că o persoană a petrecut o jumătate de ore la colţul unei străzi sau al alteia", a explicat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Covid19cz, Irena Zatloukalova.

"Inspectorul sanitar poate întreba o persoană (bolnavă) dacă s-a întâlnit cu unul sau cu altul, pentru a identifica oamenii susceptibili a fi infectaţi. Oamenii nu vor mai trebui pur şi simplu să se bazeze pe memoria lor şi să îşi amintească ce au făcut în cursul ultimelor două săptămâni", a explicat ea.

În cadrul acestui sistem de "carantină inteligentă", testat într-o regiune din sud-estul Cehiei, persoanele care au intrat în contact cu un bolnav vor fi apoi plasaţi într-o scurtă carantină de maxim trei zile, până când vor fi supuse testului pentru COVID-19.

"Dacă testele sunt negative, ei se pot întoarce la viaţa lor cotidiană. Dacă sunt pozitive, vor fi plasaţi în carantină completă", a explicat ministrul adjunct al Sănătăţii, Roman Prymula, pe site-ul guvernului.

Irena Zatloukalova a spus că Marea Britanie, Lituania, Serbia, Slovacia, dar şi ţări din America Latină şi-au exprimat interesul pentru această soluţie informatică.

Premierul Andrej Babis a afirmat că îşi doreşte ca sistemul să fie lansat în întreaga ţară până la 12 aprilie.

Republica Cehă, ţară cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat 3.002 cazuri confirmate de coronavirus, dintre care 24 de decese.

Guvernul a închis frontierele, şcolile, barurile, teatrele şi majoritatea magazinelor. Măsurile de izolare a populaţiei au fost prelungite luni până la 11 aprilie, informează agerpres.

Mai multe articole despre:
cehia coronavirus coronavirus covid-19