MENIU

Cornel Nistorescu împlinește 70 de ani. La mulți ani!

Cornel Nistorescu, unul dintre cei mai cunoscuți și acizi jurnaliști din media românească postdecembristă, împlinește astăzi 70 de ani. La mulți ani!

Cornel Nistorescu s-a născut pe 15 decembrie 1948 în localitatea Turmas din județul Hunedoara. După ce a absolvit Facultatea de Filologie a Universitățîi 'Babeș-Bolyai' din Cluj (1974) a lucrat că redactor la 'Viață Studențească' (1974-1980), 'Scânteia Tineretului' (1980-1983), 'Flacăra' (1983 - perioada de glorie a publicației sub conducerea lui Adrian Păunescu)

După 1990 s-a lansat fulminant în nouă mass-media autohtonă, alături de colegul de generație, Ion Cristoiu, contribuind major la democratizarea acesteia și adaptarea la noile realități, în faza de pionierat.

A fondat împreună cu Mihail Cârciog trustul de presă 'Expres', pe care l-a și condus aproape șapte ani, în perioada când ziarele apăreau în tiraje impresionante și se vindeau că 'pâinea caldă'. În 1997, după demisia lui Ion Cristoiu, a devenit directorul 'Evenimentului Zilei', cel mai citit și influent ziar din acea vreme.  De asemenea, a pus bazele primului post național privat de radio - Europa FM, și a postului local Total FM.

Imediat după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 - o pagină neagră pentru democrație - Cornel Nistorescu a scris un articol memorabil, cuvintele jurnalistului român emoționând și fiind pe buzele tuturor americanilor în acele zile dureroase.

"De ce sunt americanii atât de solidari între ei? Nu seamănă unul cu celălalt nici dacă îi vopsești! Vorbesc toate limbile pământului și alcătuiesc un amalgam amețitor de civilizații. Unele sunt aproape dispărute, altele incompatibile între ele, iar în materie de credințe religioase nici Dumnezeu nu le mai ține socoteală. Și totuși, tragedia americană a făcut din trei sute de milioane de oameni o mâna strânsă pe inima.

N-a sărit nimeni să acuze Casă Albă, armata și serviciile secrete...N-a fugit nimeni să scoată banii din bănci. Nu s-a înghesuit nimeni pe străzile vecine să caste gură. Americanii au dat fugă să doneze sânge și s-au oferit că voluntari...au ridicat steagul național pe ruinele fumegande, pe clădiri, pe autoturisme...au izbucnit în cântecul lor tradițional: God Bless America! ....Numai libertatea poate face asemenea minuni!", scria Nistorescu la acea vreme. 

 

Mai multe articole despre:
zi de naştere nistorescu Cornel Nistorescu