MENIU

Coreea de Nord ameninţă China: "Vor fi consecinţe grave". Reacţia Beijingului

Noi tensiuni în Peninsula Coreeană

Presa oficială de la Phenian a transmis, joi dimineaţă, un mesaj extrem de critic la adresa "fratelui mai mare", China. În replică, regimul de la Beijing spune că vrea să devină "un vecin bun" cu ţara lui Kim Jong-un.

Într-un mesaj critic extrem rar la adresa Chinei, regimul de la Phenian acuză comentariile recente făcute de oficialii de la Beijing cu privire la înăsprirea sancţiunilor aplicate Coreeii de Nord, ca urmare a extinderii programului nuclear.

"Numeroase comentarii absurde şi necugetate vin în fiecare zi din China şi contribuie la tensionarea relaţiilor dintre cele două state", se spune înntr-un comentariu publicat de agenţia de presă de stat de la Phenian, Korean Central News Agency (KCNA).

China ar face bine să-şi pondereze comentariile negative care macină stâlpii relaţiilor dintre Republica Coreeană şi regimul de la Beijing, se mai arată în mesajul nord-coreean citat de The Independent.

China a replicat în cursul zilei de joi că vrea să rămână "în relaţii de bună vecinătate" cu Coreea de Nord, potrivit Reuters. 

Ministerul de Externe al Chinei, Geng Shuang, a declarat că poziţia ţării sale este "consistentă şi clară". "Poziţia Chinei este aceea de a dezvolta relaţii prietenoase, de bună vecinătate cu Coreea de Nord", a spus ministrul.

Coreea de Nord a avertizat, luni, că este pregătită să desfăşoare "în orice moment" un al şaselea test nuclear, o declaraţie care survine într-un context de tensiuni puternice în Peninsula Coreeană.

China a transmis mai multe mesaje de temperare şi îndemn la calm, adresate atât regimului de la Phenian, cât şi Statelor Unite şi aliaţilor militari ai Casei Albe.

Situaţia s-a deteriorat foarte mult în Peninsula Coreeană în ultimele luni din cauza continuării de către Phenian a programelor sale balistic şi nuclear interzise şi a afirmaţiilor preşedintelui american Donald Trump, care a spus că este pregătit să rezolve singur şi prin forţă problema nord-coreeană.

Numeroşi specialişti consideră de mai multe săptămâni, bazându-se pe analiza unor imagini din satelit, că Phenianul este cu adevărat pregătit să realizeze un al şaselea test nuclear.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord China