MENIU

Copilul tău dă BAC-ul? Iată câteva tehnici eficiente de asimilare și fixare a materiei

Dacă tot a venit Bacalaureatul, să vedem unde greseșc cei care, vrand, nevrand, nu se vor putea gândi la vacanță, ci mai degrabă la sesiunea de toamnă.

Specialiștii spun că una dintre cele mai bune metode de asimilare eficientă și rapida este aceea de a-i invăța pe alții, pe masură ce dobândești cunoștințele noi. Împartaseste aceste cunoștințe unei persoane care nu are nicio legatură cu materia în cauza!

Poti, de pilda, chiar să iți imaginezi cum ai preda la clasă cunoștințele nou acumulate. Folosește cât mai puțin elementele de jargon, utilizează cuvinte comune! Un ton convențional, noncomformist, va face ca noile cunoștințe să fie atât de bine fixate încât acestea vor fi cu greu uitate. Folosiți cât mai mult imaginile! Specialiștii în domeniul învățării arată faptul că vizualizarea informațiilor favorizează foarte mult ințelegerea unui text scris.

O imagine reprezintă mai bine de jumatate în procesul de memorare și intelegere a unei informații. În cazul în care nu dispui de astfel de imagini, poți să iți construiești singur diferite scheme structurate. Cu cât imaginea este mai sugestivă și este adnotata cu cuvinte cheie, cu atât este mai bine. Metodele de învățare rapida nu sunt altceva decat forme de autosugestie.

Prin autosugestie, tu nu faci altceva decât să ii spui creierului tău că are nevoie să asimileze materialul de învățat, și că el este foarte important. Nu în ultimul rând, învatarea dirijată de întrebări este una dintre cele mai eficace tehnici. Este veche de când lumea, adică din antichitate, căci a fost inventată și folosită de către Socrate. Tehnica maieuticii, pentru că așa a fost ea botezată, se referă la extragerea adevarului cu ajutorul metodei întrebare/răspuns.

Este cunoscut faptul că mintea omului este așa făcută încât învață și reține noutăți numai atunci când jonglează cu ele. Prin întrebări bune, cei care doresc să invețe integrează noile cunoștințe în structura informațională dobândită anterior.

Învățarea tihnită, cu metodă, presupune aplecarea amănunțită spre materialul de învățat doar atunci când ai în minte întrebări la care dorești să găsești răspunsuri. Nu uitați, însă: porcul nu se ingrașă în ajun!

 
Mai multe articole despre:
bacalaureat fresh refresh BAC 2017