MENIU

Copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate li s-a ACCENTUAT drama în timpul pandemiei COVID. Ce RISCĂ micuții

Copii

Peste 75.000 de copii au părinții plecați la muncă în străinătate. Cifrele sunt mai mult decât îngrijorătoare, impactul avut de această situație asupra acestor copii va fi unul negativ. Nici persoanelor în grija cărora rămân copiii nu le este ușor. Fie că vorbim despre bunici, unchi sau alte rude, acestea se confruntă cu fel și fel de dificultăți, potrivit Ancăi Stamin, coordonator de proiect în cadrul Organizației Salvați Copiii. 

Stamin a declarat, la un post TV, că începând cu pandemia de coronavirus, pentru 46 % dintre părinții plecați în străinătate frecvența revenirii în țară a fost mai scăzută, relatează Știri Diaspora.

Reprezentantul Salvații Copiii spune că în cazul acestor copii există un risc destul de mare să nu fie empatici și să nu creeze modele familiale foarte strânse, având în vedere modelul de familie în care ei au trăit.

Potrivit Ancăi Stamin, este foarte posibil să perpetueze acest ciclu și să existe o separare între ei și părinți lor.

Ea a dat ca exemplu situații în care copiii care au părinții plecați la muncă în străinătate, și care trăiesc în unele comunități mai vulnerabile, au poate o jucărie mai bună, un telefon mai bun sau niște hăinuțe ceva mai de calitate, totuși sunt marginalizați pe baza acestor considerent. Chiar dacă ei pot fi considerați fericiți pe considerente materiale, se simt izolați printre colegii lor, spune aceasta.

În plus, există și situații de etichetare a acestor copii ca fiind ”copii ai căpșunarilor”.

"Este nevoie de empatie și din partea comunității și a profesorilor", a arătat Anca Stamin.