MENIU

Controverse privind situația de la centrala Zaporojie: ucrainenii și rușii susțin variante diferite - Cât de mare este, în continuare, pericolul

Centrala nucleară Zaporojie/ Foto: Profi Media

Ucraina a început lucrările în încercarea de a relua operaţiunile la două reactoare de la centrala nucleară de la Zaporojie (sudul ţării), aflată sub controlul forţelor ruse de la începutul lunii martie, la scurt timp după debutul invaziei ruse. Anunțul a fost făcut, vineri, de  guvernatorul regional Oleksandr Staruh, care susține că cel de-al şaselea reactor al centralei funcţionează la o capacitate de 10%, în timp ce al cincilea reactor este în proces de a-şi relua operaţiunile, relatează Reuters. De partea cealaltă, Vladimir Rogov, membru al administraţiei locale susţinute de Rusia, susține că forţele ucrainene au distrus ultima linie electrică ce conectează centrala nucleară de Ucraina, relatează agenţia rusă de presă TASS.

Potrivit lui Rogov, centrala nu furnizează în prezent electricitate Ucrainei.

Tot vineri, Ministerul rus al Apărări a transmis că forţele sale au distrus un obuzier M777 de producţie americană care ar fi fost folosit de Ucraina pentru a bombarda centrala nucleară de la Zaporojie. Conform Ministerului Apărării de la Moscova, obuzierul ar fi fost distrus la vest de oraşul Marganets, în regiunea ucraineană Dnipropetrovsk.

Reuters precizează că nu a putut verifica deocamdată informaţiile.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat în mesajul său către populație transmis, joi noaptea, că un accident radioactiv a fost de-abia evitat după ce Centrala Nucleară de la Zaporojie a fost deconectată de la reţeaua de electricitate.

"Dacă generatoarele Diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea şi angajaţii noştri nu ar fi reacţionat după întreruperea electricităţii, am fi fost deja forţaţi să facem faţă consecinţelor unui accident radioactiv. Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv", a susţinut el.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul forţelor ruse şi ţintă a mai multor bombardamente, este ”total deconectată” de la reţea după deteriorarea liniilor de comunicaţie, a anunţat joi agenţia nucleară ucraineană Energoatom. Potrivit operatorului ucrainean, incendiile de pe teritoriul termocentralei Zaporojie, situată în apropierea centralei nucleare, au provocat de două ori deconectarea ultimei linii de comunicaţii care conectează centrala la reţeaua electrică. De asemenea, sunt în curs de desfăşurare operaţiuni pentru conectarea unui reactor la reţea, relata AFP.