MENIU

Controverse după ce prințului Charles i s-a propus să devină "Prinț de Transilvania"

Inițiativa unui primar din România de a i se acorda prințului Charles titulatura de "Prinț de Transilvania" este contestată de organizații din societatea civilă.

Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR) a anunțat într-un comunicat de presă că condamnă inițiativa primaului din Alba Iulia de a oferi prințului Charles "titluri ce exced constituției și legilor țării, dar care alimentează diviziarea regiunilor istorice".

Primarul orașului Alba Iulia, Mircea Hava a avut această inițiativă datorită binecunoscutei pasiuni a prințului Charles, în vârstă de 68 de ani, pentru țara noastră, potrivit unor articole publicate marți de Daily Star și Mirror.

În acest context, CNMR, lansează un apel important în contextul recentelor evenimente ce vizează pe Prințul Charles al Marii Britanii, " Prinț de Transilvania" la propunerea primarului din Alba – Iulia.

"Alba Iulia, orașul în care patrulează zilnic o gardă austriacă de paradă, în amintirea Imperiului Habsburgic, orașul care cinstește mai mult decât oricare altul stăpânirea Imperiului Roman în Dacia, lansează prin intermediul primarului său, o inițiativă ce excede tuturor legilor tării și poate amplifica diversele curente de divizare a României, chiar dacă printr-un exemplu ce poate să pară hilar: vrea să acorde, onorific, Prințului Charles al Marii Britanii, titlul de Prinț al Transilvaniei!!!", se spune în comunicatul CNMR.

Există o posibilă explicație pentru inițiativa primarului Hava, aceea de a crește vizibilitatea turistică a orașului în contextul în care autoritățile locale au început demersurile de restaurare a palatului princiar din Alba Iulia, fosta reședință medievală a principilor Transilvaniei. Dar implicațiile pot fi mai grave.

"Dacă ne gândim la toate scenariile lansate în spațiul public al ultimilor ani, referitoare la ruperea Transilvaniei de România, nu putem să nu fim puși pe gânduri de această intenție a primarului de Alba Iulia, un primar care nu dă prea mulți bani pe moștenirea geto-dacică a acestui neam și nu respectă așa cum se cuvine memoria eroilor ardeleni Avram Iancu, Horea, Cloșca și Crișan, eroi care, probabil, se întorc în mormânt de fiecare dată când garda austriacă a vechilor opresori ai românilor patrulează prin orașul Alba Iulia și dă onorul turiștilor!!! CNMR recunoaște și apreciază sprijinul și atenția oferită de Prințul Charles acestei zone, precum și apropierea de România, dar atragem atenția că astfel de jocuri extra-constituționale sunt periculoase si interpretabile", se mai spune în mesajul CNMR.

Într-o scrisoare adresată moștenitorului Coroanei Regale britanice, primarul Mircea Hava i-ar fi oferit acestuia invitația de a primi titlul onorific de Prinț de Transilvania. "Știm cât de mult iubiți Transilvania. A devenit a doua dumneavoastră casă și ați fost cel mai valoros ambasador al regiunii. Mai mult, ați afirmat că vă trageți rădăcinile din legendarul nostru Prinț Vlad. Pentru că iubiți Transilvania așa de mult, ne-am spus: 'Ce-ar fi dacă, în loc să fiți Prințul de Wales, ați deveni cunoscut drept Prințul de Wales ȘI al Transilvaniei?", ar scrie în mesajul care ar fi ajuns la Prințul Charles, potrivit presei britanice.

Mai multe articole despre:
cnmr