MENIU

Controversa Pilonul II de pensii: "Sunt banii oamenilor deja"

<p>Pensii impozitate din nou</p>

Dragoş Pîslaru, fost ministru al Muncii, a explicat la REALITATEA TV că banii de pe Pilonul II de pensii sunt deja ai oamenilor şi că orice modificare lezează direct interesele celor care au cotizat până acum.

"S-a constatat că randamentul la Pilonul I, care are ca și reper salariul mediu pe România, este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonul II", a declarat premierul Mihai Tudose.

Dragoş Pîslaru, fost ministru al Muncii, a explicat la REALITATEA TV că "este complet aberant comparaţia pe care o face premierul". 

"Pentru oricine care se pricepe minimal la economie discutăm de Pilonul II, unde ai o investiţie în sectorul privat care are randamente comparabile cu orice altă investiţie făcută de orice investitor privat, în timp ce în Pilonul I randamentele sunt reglementate. Prin urmare să facă o comparaţie între randamentele de piaţă şi randamentele reglementate este complet aberant", a spus Pîslaru la REALITATEA TV. 

"Banii din Pilonul II sunt banii oamenilor deja. Discutăm de nişte sume de bani pe care le administrează nişte fonduri private, dar banii sunt ai oamenilor. Prin urmare orice încercare de a afecta gestiunea acestor bani lezează direct interesele celor care au cotizat până acum",  a mai spus fostul ministru. 

Dragoş Pîslaru a explicat că banii din pilonul II sunt investiţi în economie, prin urmare ajută la dezvoltarea economiei româneşti.

Pe de altă parte, spune fostul ministru, banii din Pilonul I vin şi pleacă. "Adică cei care cotizează azi dau bani pentru cei care au nevoie azi de pensie. Nu există nicio modalitate prin care Pilonul I să contribuie la dezvoltarea economiei", a spus fostul ministru. 

Reamintim că vicepremierul Marcel Ciolacu a afirmat că discuţiile pe Pilonul II au pornit de la nişte cifre pe care Guvernul le-a analizat şi care nu sunt în regulă şi că nu este luată o decizie încă.

"Ne uităm în continuare pe cifre, sunt cifre care ne îngrijorează", a spus acesta. La rândul său, Mihai Tudose a spus că statul administrează mai bine banii pentru pensii, dar nu se vor lua bani din ce s-a dat până acum la pilonul 2 pe pensii.

Mai multe articole despre:
pilonul II pensii pilonul II