MENIU

Controlorii de trafic aerian ai ROMATSA, în grevă de avertisment vineri. Mai multe zboruri afectate

Controlorii de trafic aerian ai ROMATSA, în grevă de avertisment vineri. Mai multe zboruri afectate

Sindicatul controlorilor de trafic aerian din cadrul ROMATSA (administrația care asigură serviciile de trafic aerian pe teritoriul României) a anunțat declanșarea unei greve de avertisment vineri, între orele 11.00 şi 13.00, ceea ce ar însemna dirijarea doar a aproximativ 30% din cursele aeriene.

Surse din Romatsa au afirmat că angajaţii sunt nemulţumiţi că noul contract colectiv de muncă nu a fost semnat încă, instituţia nu are un buget aprobat, iar conducerea este în continuare una interimară, transmite Realitatea TV.

Controlorii nu au anunţat încă modul în care vor fi dirijate avioanele pe durata acţiunii de protest însă, conform legii, aceştia sunt obligaţi să asigure o treime din traficul aerian. Între 2.500 - 3.000 de aeronave tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României.

În aceste cazuri, Eurocontrol va decide care sunt cele 30% din zboruri care vor fi operate fără a fi afectate de grevă și care vor rămâne la sol până la terminarea ei sau vor ocoli spațiul aerian românesc.

ROMATSA: Managementul va depune toate eforturile pentru a stopa declanșarea grevei de avertisment

Managementul ROMATSA va depune toate eforturile necesare de a stopa declanșarea grevei de avertisment și va continua negocierea cu partenerii sociali, informează un comunicat al Regiei.

"Totuși, în situația declanșării grevei de avertisment, conform Legii Dialogului Social nr. 62/2011, ROMATSA va asigura 33,3% din zboruri. Nu vor fi afectate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare și salvare și de urgență. Aeronavele vor fi dirijate conform FLOW CONTROL-ului introdus de EUROCONTROL", dă asigurări ROMATSA.

Conducerea Regiei precizează că a fost informată de Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) cu privire la declanșarea unei greve de avertisment în ziua de vineri, timp de două ore.

"Managementul ROMATSA a fost notificat de către sindicatul ATSR cu privire la organizarea unei greve de avertisment. Având în vedere situația actuală a conflictului de muncă din cadrul RA ROMATSA și a unei posibile greve de avertisment programate vineri, 12 mai 2017, între orele 11:00 — 13:00, ținem să asigurăm opinia publică de faptul că, în ceea ce privește siguranța traficului aerian, acesta va fi asigurat la nivelul impus de standardele Organizației Internaționale a Aviației Civile (ICAO) și de regulamentele europene și naționale", se mai spune în comunicat.

La ultima grevă de avertisment ROMATSA, din septembrie 2015, zeci de  zboruri interne și externe sau care care au survolat România au fost afectate. 

Mai multe articole despre:
grevă Otopeni Romatsa aeroportul Otopeni