MENIU

Contraofensiva armatei ucrainene: convoiul rusesc, lovit de avioane de luptă. Se încearcă încetinirea avansului spre Kiev

Convoi rusesc/ Captură foto imagine din satelit Maxar Technologies

Forțele armate ale Ucrainei au atacat convoiul lung de trupe rusești care se îndreaptă spre Kiev. Anunțul a fost făcut de generalul Kirilo Budanov, șeful Serviciului de Informații al armatei ucrainene, într-un interviu acordat The Military Times.

„Lovim coloanele inamicului. Incendiem numeroase coloane ale inamicului”, a declarat generalul. 

Budanov a precizat că atacurile sunt efectuate de avioane de luptă ucrainene Su-24 și Su-25, cu artilerie și rachete.

„Ofițerii și agenții mei de informații coordonează și ordonă atacurile”, a spus oficialul.

Un înalt oficial militar american a declarat, miercuri, sub anonimat că Pentagonul are semne că forțele ucrainene efectuează atacuri asupra coloanei ce se apropie de Kiev pentru a încerca să dejoace ceea ce serviciile de informații cred că este obiectivul final al invaziei rusești: ocuparea Kievului și instalarea unui guvern marionetă. 

Pentagonul a încercat, ieri, să ofere o explicație privind modul lent în care înaintează trupele ruse.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a afirmat, într-o conferință de presă susținută miercuri, că forțele ruse care se deplasează spre Kiev, în partea de nord a Ucrainei, inclusiv marele convoi militar rusesc, „rămân blocate”. Oficialul a precizat că există mai mulți factori care stau la baza acestui "blocaj". 

„Din cele mai bune estimări ale noastre, nu au făcut niciun progres apreciabil în ultimele 24-36 de ore. Nimic foarte semnificativ”, a spus Kirby, referindu-se la forțele ruse care se deplasează spre Kiev, potrivit CNN.

Potrivit lui John Kirby, blocajul se datorează probabil unui număr de factori, cum ar fi faptul că forțele ruse „se regrupează în mod deliberat și reevalează progresele pe care nu le-au făcut și cum să recupereze timpul pierdut”, „provocărilor de logistică și susținere”, dar și datorită „rezistenței din partea ucrainenilor”.

În partea de sud a Ucrainei, forțele ruse „par să experimenteze în general mai puțină rezistență decât în ​​nord”, a mai spus Kirby.