MENIU

Consumul de gaze naturale a scăzut cu 20% în ultimele luni, după tăierea livrărilor din Rusia - România, în TOP 5 UE

Consumul de gaze naturale a scăzut cu 20% în ultimele luni, după tăierea livrărilor din Rusia - România, în TOP 5 UE

Consumul de gaze naturale al Uniunii Europene a scăzut cu 20 la sută în ultimele patru luni, după decizia de a renunța la dependența statelor membre de gazele rusești. România este printre primele cinci state din UE care au redus consumul de gaze naturale.

Scădere accelerată a consumului de gaze naturale în UE. În perioada august-noiembrie 2022, consumul s-a redus cu 20,1% , față de consumul mediu de gaze pentru aceleași luni (august-noiembrie) în ultimii cinci ani (2017-2021). 

În perioada august-noiembrie 2022, consumul de gaze naturale a scăzut în majoritatea statelor UE. În 18 state membre, consumul a scăzut cu peste 15%, în unele, iar în altele cu peste 40%. Ținta de reducere a consumului a fost fixată la 15%, pentru perioada august 2022-martie 2023, ca parte a planului REPowerEU de a pune capăt dependenței UE de combustibilii fosili ruși.

Consumul a scăzut cel mai mult în Finlanda (-52,7%), Letonia (-43,2%) și Lituania (-41,6%). Pe următoarele două locuri sunt Estonia (aproximativ 38%) și România (aproximativ 35%), care se află pe locul cinci.

Șase state membre, printre care Spania, Italia, Portugalia, deși își reduc consumul de gaze naturale, nu au atins încă ținta stabilită de 15%.

În același timp, consumul de gaze naturale a crescut în Malta (+7,1%) și Slovacia (+2,6%).

Alte două state membre UE – Malta (+7,1%) şi Slovacia (+2,6%) – şi-au crescut consumul de gaze naturale.

Scăderea constatată în Franţa se situează în media UE.

Eurostat subliniază că consumul de gaze naturale în UE a rămas în mod constant, începând din ianuarie, sub media ultimilor cinci ani.

România este în TOP 5 în UE la reducerea masivă a consumului de gaze

Sursa: Eurostat

Informațiile privind consumul de gaze provin din datele energetice publicate marți de Eurostat (Oficiul de Statistică al Uniunii Europene) și transmise de Institutele Naționale de Statistică ale țărilor UE.