MENIU

Consiliul Județean Vaslui, obligat să plătească despăgubiri de zeci de mii de lei unui biciclist care a căzut într-o groapă

Un bărbat care a căzut cu bicicleta într-o groapă primește daune de la autorități de 31 de mii de lei. Cazul halucinant vine din județul Vaslui, acolo unde judecătorii au stabilit că responsabil de vătămarea biciclistului care a stat în spital aproape două luni este Consiliul Județean. 

Un biciclist din Iași a dat în judecată Consiliul Județean Vaslui, după ce a suferit răni grave în urma căderii într-o groapă. Judecătorii au hotărât că instituția trebuie să plătească daune în valoare de peste 31.000 de lei. 

În urmă cu aproape trei ani, pe 13 iunie 2020, Radu B., care este membru al organizației ”Iași. Club de biciclete”, a decis să ia parte la un traseu pe ruta Iași-Vaslui împreună cu alți cicliști. 

„Fiind weekend şi vreme bună, reclamantul şi colegii săi au hotărât să facă traseul Iași- Vaslui şi retur, pentru a participa la o activitate pe bicicletă, al cărei scop era parcurgerea unui număr de 200 km, în vederea obţinerii unui brevet. Pentru acest traseu s-au înscris mai multe persoane, ciclişti împătimiţi şi experimentaţi, alături de care reclamantul participase la nenumărate maratoane şi competiţii de ciclism”, se arată în hotărârea instanței. 

În acea zi, traseul parcurs de grupul de cicliști a fost monitorizat prin GPS, folosind o aplicație care înregistrează mai mulți parametri, cum ar fi localizarea și viteza de deplasare. În apropierea localității Rateșu Cuzei, la aproximativ un kilometru de la intersecția cu drumul către orașul Negrești, în timp ce se deplasau pe o pantă ușoară, cicliștii au dat brusc peste o groapă.

Primul ciclist din șir a reușit să evite groapa în ultima clipă, însă al doilea nu a mai avut aceeași noroc. A căzut cu bicicleta și a rămas inconștient pentru câteva momente, plângându-se de dureri în tot corpul. A fost dus la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași cu mașina unui prieten, unde i s-au depistat mai multe traumatisme, printre care fractură complexă de claviculă dreaptă cu deplasare, fractură de coastă și excoriații pe membre. Mai târziu, a fost nevoie să fie supus unei intervenții chirurgicale la o clinică privată.

Conform certificatului medico-legal, bărbatul a necesitat îngrijiri medicale timp de 40-45 zile. După incident, el a dat în judecată CJ Vaslui, care administra drumul, argumentând că accidentul s-a produs din cauza lipsei de semnalizare a gropii. În instanță, reprezentanții CJ Vaslui au cerut respingerea acțiunii, invocând faptul că bărbatul nu a apelat la numărul de urgență 112 pentru a anunța incidentul și că a ales să se deplaseze la spital cu o mașină privată, în loc să solicite o ambulanță. Ei au susținut că nu poate fi stabilit cu certitudine că bărbatul a căzut în groapa de pe drum.

Instanța a considerat apărarea CJ Vaslui drept neîntemeiată, menționând că instituția era obligată să ia măsuri urgente pentru a repara drumul respectiv. Mai mult, instanța a constatat că groapa a fost găsită de polițiști. De asemenea, se arată că bărbatul a raportat imediat ce a ajuns la spital că a fost victima unui accident și că medicii au notificat poliția orașului Negrești. Polițiștii au efectuat cercetări la fața locului a doua zi după accident și au descoperit o porțiune de peste 8 metri de șosea cu denivelări și o groapă cu diametru de 1 metru.

Pentru că „nu și-a îndeplinit îndeplinit obligațiile legale de a întreține, semnaliza și menține starea tehnică corespunzătoare desfășurării traficului în condiții de siguranță”, Judecătoria Vaslui a obligat CJ Vaslui să îl despăgubească pe biciclist pentru prejudiciile suferite. Astfel instituția a fost obligată să îi achite atât costul intervenției chirurgicale- 12.766 , cât şi 20.000 lei daune morale, adică un total de 32.766 de lei. Hotărârea nu este definitivă. 

Mai multe articole despre:
bicicleta consiliu judetean daune biciclist vaslui