MENIU

Conflictul din Orientul Mijlociu ESCALADEAZĂ - Israelul, atacat din Liban cu 3 rachete. Armata amenință cu o ofensivă terestră

Rachete lansate din Liban asupra Israelului. Foto: Twitter

Trei rachete au fost lansate din Liban asupra Israelului, joi seară. Atacul a avut loc în timp ce Israelul a desfăşurat tancuri de-a lungul barierei de separare cu Fâşia Gaza. În aceeași zi, armata a bombardat sediul unei unități de informaţii a organizaţiei islamiste Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza şi locuințele unor lideri islamişti.

”Trei rachete au fost trase din Liban şi au căzut în Marea Mediterană în largul coastelor de nord ale Israelului”, a transmis armata israeliană într-un comunicat.

Proiectilele au fost trase dintr-o zonă aflată lângă tabăra de refugiaţi palestinieni din Rachidiyé, în sudul Libanului, o ţară învecinată cu Israelul, au declarat surse militare libaneze. O sursă apropiată Hezbollah, duşman de moarte al Israelului, a indicat că această mişcare armată libaneză nu a fost implicată în tirurile respective, potrivit Agerpres. 

Armata israeliană a transmis că, în atacul de joi după-amiază asupra unității de informaţii a Hamas, în clădire erau zeci de membri ai organizației islamiste.  Unitatea coordona acţiunile de recunoaştere, necesare atacurilor cu rachete lansate din Fâşia Gaza spre Israel.
Au fost bombardate, de asemenea, și patru apartamente din Fâșia Gaza în care se aflau comandanţi operaţionali ai Hamas, potrivit Times of Israel.

Conflictul din Orientul Mijlociu s-a agravat de la o zi la alta. Joi la przând, bilanţul morţilor ajunsese la 83 de palestinieni și 7 israelieni.

Fostul președinte Traian Băsescu a comentat situația din Orientul Mijlociu, într-o intervenție la Realitatea Plus.

”Părerea mea este că armata israeliană va intra în Gaza, de unde se lansează rachetele pentru a distruge infrastructura Hamas, care există și în Liban, și în Siria. 
Armata israeliană probabil va face ce știe mai bine: să lupte. 
Nu cred că e de tolerat situația că o organizație teroristă finanțată de Iran omoară populația civilă, pentru că despre asta vorbim”, a declarat fostul șef al statului. 

Rocket interceptions over Ashdod and Ashkelon. pic.twitter.com/zMK9d8tU2W

— StandWithUs (@StandWithUs) May 13, 2021

În timp ce lideri din toată lumea fac apel la pace, Israelul a respins propunerea Hamas de încetare a focului. Toate permisiile soldaților israelieni au fost anulate și au fost chemați la arme mii de rezerviști.

În ultimele zile, mii de proiectile au fost lansate din Fâşia Gaza către oraşe din Israel. Armata israeliană a răspuns cu raiduri aeriene către sute de ţinte folosite de Hamas. În total, au fost bombardate peste 600 de obiective, printre care sediul securităţii interne Hamas, un comando naval, chiar şi un buncăr construit sub o şcoală.

Conflictul s-a extins la violenţe de stradă, care au loc între evrei şi arabi israelieni în mai multe localităţi.

Israelul a amenințat și cu ofensivă terestră, după ce a respins propunerea Hamas de încetare a focului. Armistiţiul fusese propus după ce Israelul a ucis principalii lideri militari ai Hamas. Tancuri şi blindate au fost deja masate la frontiera cu Gaza.