MENIU

Scandalul RCA clatină scaunul şefului ASF. Deputaţii din Comisia Economică au votat revocarea sa

Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost convocată, pentru luni, de la ora 16, la audieri în Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, la cererea grupului PSD. Asta după ce ultimele decizii ale ASF au mutat povara prețurilor la RCA din spatele transportatorilor pe umerii persoanelor fizice. În cele din urmă, deputații din comisie i-au cerut, luni, demisia președintelui Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, și, pentru că nu au primit niciun răspuns la această solicitare, au votat începerea procedurilor legale pentru demiterea acestuia.

"Parlamentari din toate partidele politice i-au cerut explicit demisia de onoare președintelui ASF și nu și-a dat-o, ba chiar ne-a anunțat că nu o va face. Propun să demarăm procedura parlamentară de demitere", a spus deputatul PNL Andreea Paul. La rândul său, președintele comisiei, Mihai Tudose, a declarat că hârtiile sunt pe circuit pentru procedura parlamentară de demitere.

"Noi mai putem răbda, dar 5,5 milioane de clienți, nu!", a afirmat Tudose. Deputații i-au reproșat președintelui ASF, printre altele, că nu a rezolvat problema plafonării tarifelor RCA și, mai mult, prin tarifele maximale anunțate discriminează persoanele fizice care vor fi obligate să suporte prețuri mai mari pentru asigurarea auto obligatorie.

La aceste acuzații Mișu Negrițoiu a susținut că nu are ce să-și reproșeze și că oricine va veni în locul lui va trebui să facă exact același lucru pentru a asigura funcționarea pieței.

"Nu există soluții miracol. Dacă nu sunt eu, va fi altcineva care trebuie să facă aceste lucruri. (...) Eu am venit aici (la ASF — n. r.) pentru că am vrut să fac ceva. Am fost solicitat și mi s-a dat asigurarea că legea va fi respectată și că voi fi lăsat să fac ceea ce este de făcut. Mi-am închipuit că vin la o execuție publică, dar nu am făcut nimic din ce nu trebuia făcut. Dumneavoastră ați făcut o autoritate independentă și i-ați conferit stabilitate. Dumneavoastră trebuie să ne judecați", a susținut Negrițoiu.

Decizia a fost luată după aprobarea de către ASF, pe 17 octombrie 2016, a Raportului cu privire la determinarea tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru pagube produse terţilor prin accidente de vehicule.

Raportul ASF stabileşte tarife maximale pentru poliţele RCA, aruncând povara asupra persoanelor fizice deţinătoare de vehicule mici.

Tarifele la RCA pentru persoanele fizice cresc cu până la 30%. De exemplu, pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, deţinute de persoane fizice din categoria de vârstă 31-40 de ani, tariful de primă maxim rezultat este de 610 lei.

Pentru această categorie, prima RCA a crescut cu 31%, de la un cost iniţial al RCA de 466 lei.

"ASF a mutat o parte dintre profiturile obținute de firmele de asigurări de la marii transportatori pe umerii persoanelor fizice. Nu avem de-a face cu un calcul corect, ci cu cât pot să suporte cetățenii. Ei au pornit de la anumite cifre și au ajustat formula de calcul ca să ajungă la acele cifre. Costurile cu daune reprezintă un segment insignifiant în raport cu prețurile RCA", a declarat la Realitatea TV Cristian Muntean, președintele ASSAI.

În cazul acestei categorii, există o expunere anuală, adică un număr de poliţe RCA vândute într-un an de aproximativ 165.590. Numărul de poliţe RCA vândute persoanelor fizice din această categorie este de aproape 5 ori mai mare decât numărul de poliţe RCA în cazul categoriei autovehiculelor de peste 16 tone.

În urmă cu o săptămână și vicepreședintele PNL Andreea Paul a solicitat Parlamentului declanşarea unei anchete parlamentare și audierea preşedintelui ASF pentru a afla răspunsuri clare la întrebările cheie.

În 14 septembrie, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a fost audiat în Parlament, pe fondul scandalului privind poliţele RCA. Opt deputaţi au cerut atunci demisia lui Mişu Negriţoiu, printre care şi Adrian Gurzău, care a cerut un vot în cadrul Comisiei de buget, pentru demiterea şefului ASF.

În 27 septembrie, procurorii DNA l-au pus sub acuzare pe Adrian Gurzău în dosarul "Carpatica", pentru trafic de influenţă şi au cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea lui preventivă. Deputaţii au avizat în 4 octombrie doar cererea de arestare preventivă.

Mai multe articole despre:
RCA asigurare obligatorie ASF