MENIU

Condamnare istorică la CEDO: Statul român, obligat să plătească despăgubiri de peste 15 milioane de euro

Condamnare istorică la CEDO: Statul român, obligat să plătească despăgubiri de peste 15 milioane de euro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat în această săptămână șase hotărâri împotriva statului român pentru că nu a reușit să rezolve, în 30 de ani, situația proprietarilor ale căror imobile naționalizate au fost vândute chiriașilor. Despăbubirile care urmează să fie plătite foștilor proprietari se ridică la suma de 15.543.997 euro, aceasta fiind cea mai mare sumă de la data aderării României la Consiliul Europei, se arată într-un comunicat al Asociației pentru Proprietate Privată.

Pentru că în România nu au primit despăgubiri pentru proprietățile trecute abuziv în proprietatea statului, foștii proprietari s-au adresat instanței de la Strasbourg.

Potrivit sursei citate, prin decizia din 14 martie 2019 Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, organism care supraveghează punerea în executare a hotărârilor CEDO de către state, i-a solicitat României să adopte măsuri suplimentare legislative și să prezinte, până la 31 mai 2019 situația dosarelor referitoare la despăgubiri pentru imobile naționalizate.

”Nici guvernul PSD, nici guvernul liberal care i-a urmat nu au luat vreo măsură concretă pentru cazurile semnalate de CEDO, astfel încât instanța europeană a fost nevoită să rezolve zeci de dosare. 103 dosare au fost reunite în cele 6 cauze soluționate marți la Strasbourg”, se mai arată în comunicatul citat.

Mai multe articole despre:
cedo despagubiri imobile nationalizate