MENIU

Concluziile în cazul femeii din Sibiu moartă în spital la scurt timp după ce a născut: „Nu au fost depistate deficiențe”

Femeia moartă la spital a primit toate îngrijirile. Foto/Profimedia

O tânără mamă a murit pe patul se spital, la scurt timp după ce a născut. Concluzia anchetei desfășurată de conducerea Spitalului de Urgență Județean Sibiu arată că pacienta a primit tot ajutorul de la cadrele medicale. 

„În urma decesului pacientei B.A.-B. din data de 06.04.2024, la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu s-a întrunit Comisia de analiză a deceselor intraspitalicești în data de 12.04.2024. În urma acestei ședințe, membrii comisiei au constatat următoarele: din analiza foii de observație clinică generală și a certificatului constatator al decesului pacientei nu a fost identificată vreo deficiență în ceea ce privește acordarea asistenței medicale pacientei, cauzele decesului fiind șocul toxico-septic care a condus la instalarea stopului cardio-respirator și a insuficienței multiple de sisteme și organe,” a declarat Cristina Bălău, purtător de cuvânt al instituției medicale.

 

Tânăra a murit la Spitalul Județean, în noaptea de 5 spre 6 aprilie, în urma unor complicații apărute după ce a născut la o zi după ce a fost consultată la serviciul de urgenţă al Secţiei de Obstetrică-Ginecologie. A doua zi tânăra a ajuns din nou la spital, dar starea ei era atât de gravă încât medicii nu au mai putut s-o salveze. Tânăra născuse la un alt spital, cu o săptămână înainte de a se prezenta la Județean.

 

„Pacienta s-a prezentat joi, 4 aprilie, în jurul orei 18:50, la serviciul de urgență al Secției Obstetrică-Ginecologie. Era în stare bună, nu prezenta febră sau semne care să ridice suspiciuni, având sânii angorjați. I s-a prescris o rețetă cu antibiotic, cu indicații de reevaluare, dacă i se schimba starea de sănătate. (...) Pacienta s-a prezentat la SCJU Sibiu încă odată, vineri, 5 aprilie, în jurul orei 19:00, în stare extrem de gravă - cu fenomene clinice de șoc toxico-septic și insuficiență multiplă de organe și sisteme. I s-au făcut investigații și s-a procedat la acordarea tratamentului de specialitate, intervenindu-se și chirurgical. Pe cursul nopții, evoluția a fost nefavorabilă cu accentuarea progresivă a stării de soc și a insuficienței multiple de organe și sisteme prezentă la internare. Pacienta a făcut trei stopuri cardio-respiratorii, al treilea dintre ele nemaiputând fi resuscitat. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor medicilor, a fost declarat decesul”, spunea, la acel moment, Cristina Bălău, purtător de cuvânt a spitalului.

 

Spitalul a refuzat comunicarea, „din considerație pentru tragedia prin care trece familia”

 

În 11 aprilie, reprezentanții Spitalului Județean Sibiu au transmis că nu vor mai comunica nicio informație publică despre cazul care a stârnit ample ecouri în comunitatea sibiană.

 

„Din considerație pentru tragedia prin care trece familia pacientei în vârstă de 32 de ani, Spitalul Clinic Județean de Urgență a decis să nu mai transmită nicio comunicare publică privind acest subiect, până la finalizarea tuturor cercetărilor și anchetelor efectuate în acest sens. Transmitem în continuare condoleanțe și deschidere către familia îndurerată,” era mesajul transmis presei.

 

Comisia de analiză a deceselor intraspitalicești s-a întâlnit o zi mai târziu, în 12 aprilie, iar de-abia astăzi, 24 mai, spitalul a prezentat concluziile anchetei, doar la solicitările reînnoite venite din partea presei.

 

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu au deschis o anchetă penală în cazul mamei decedată la Spitalul Județean Sibiu. De asemenea, inspectorii Direcției de Sănătate Publică vor face verificări în acest caz la solicitarea Ministerului Sănătății, accentul fiind pe modul în care s-au respectat procedurile în momentul în femeia s-a prezentat la urgențe. Reprezentanții Clinicii Polisano Medlife au transmis un punct de vedere cu privire la situația tinerei. Aceștia spun că starea mamei care abia născuse era bună la externare și că nu a mai revenit pentru consult de specialitate. 

 

„A luptat pentru viața ei până în ultima clipă cu un zâmbet cald”

 

„Jertfa unei inimi de mamǎ cunoaște dǎruire și iubire ce trec dincolo de “aici “ și “acum”. Aducând pe lume un dar ceresc, Betina Balteș a cunoscut bucuria deplină de a fi mamǎ, cu un zâmbet ce mereu a caracterizat-o, deși durerile din trup au fost mereu prezente. Aşa o cunoaștem toți cei ce am întâlnit-o măcar odată în viața: plină de nădejde, blândă și veselă ! A luptat pentru viața ei până în ultima clipa cu un zâmbet cald… Știm că Dumnezeu nu greșește și știm că, deși nu înțelegem, El este în control! Acum stăm îmbrăcați în jertfa lui Hristos care poartă veșnicia sufletului, și cel care poate da mângâiere celor rămași în crunta durere,” spuneau preoții la înmormântarea tinerei.

SURSA

Mai multe articole despre:
femeie moarta spital sibiu femeie spital sibiu