MENIU

Companiile de stat, puse pe butuci de Executivul disperat să facă rost de cash

Companiile cu capital de stat vor fi obligate să vireze la buget peste 6 miliarde de lei anul acesta, din care 3 miliarde de lei din rezervele acumulate în timp. Se sacrifică banii de investiții pentru a subvenționa creșterile de salarii și pensii promise de guvernarea PSD.

Guvernul a găsit soluțiile pentru a stoarce cât mai mult din profiturile companiilor de stat rentabile, astfel încât să poată acoperi găurile din buget provocate de creșterile salariale.

După ce le-a obligat prin memorandum să distribuie acționarilor minim 90% din profit, sub formă de dividende, Guvernul a decis joi să ajungă la buget și rezervele care constituie sursă proprie de finanțare ale acestor companii.

Practic, le lasă fără nimic din profituri. În acest fel, companiile cu capital de stat vor vira la buget peste 6 miliarde de lei, din care 3 miliarde de lei doar din rezervele acumulate în timp, potrivit unor surse politice citate de Hotnews.

Întrebat despre cât de mult vor fi afectate planurile de investiții ale companiilor de stat profitabile, cele mai multe fiind din domeniul energetic, ministrul finanțelor Viorel Ștefan susține că rezervele erau folosite pentru plasamente în titluri de stat.

Viorel Ștefan da vina pe managerii privați, selectați în bază OUG 109/2011, evitând să spună că și statul, că acționar, are un cuvânt de spus în privință investițiilor majore. Ministrul Finanțelor a mai spus că nu știe se întâmplă cu proiecte mari, de sute de milioane de euro, deoarece "astăzi, Guvernul nu s-a pronunțat pe soarta acestora".

Mai multe articole despre:
companii de stat