MENIU

Comorile dacilor, la liber pe e-bay. Cu cât se vând Kosonii la licitaţiile online

Comorile dacilor, la liber pe ebay

În timp ce autorităţile române cheltuiesc sume importante pentru repatrierea obiectelor de patrimoniu de peste hotare, acestea continuă să fie tranzacţionate electronic, la vedere. Ilegal, după cum au spus nu o dată oamenii legii.

Doar două zile mai sunt până la încheierea licitaţiei de pe e-bay unde o persoană a scos la vânzare un koson datat 45BC, scrie zhd.ro.

O monedă extrem de preţioasă, mai ales pentru patrimoniul nostru naţional şi care se află încă la mare căutare pe piaţa colecţionarilor externi, fie ea şi piaţa neagră. Licitaţia pentru moneda dacică din aur a pornit de la suma de 1.250 USD, iar vânzătorul atenţionează că "nu se poate expedia în România". 

La noi în ţară, oamenii legii fac eforturi aproape disperate pentru recuperarea obiectelor de patrimoniu dispărute peste graniţă. Sunt sute, dacă nu mii, de monede date în urmărire naţională şi internaţională după ce au dispărut din siturile arheologice. Iar de multe ori răscumpărarea lor înseamnă găuri importante în bugetul statului, în condiţiile în care cumpărătorii se dovedesc a fi de bună credinţă şi trebuie despăgubiţi.

Numai în luna noiembrie a anului trecut, autorităţile judiciare româneşti anunţau au repatriat, din Londra, un nou lot de artefacte antice, de 145 monede antice din aur de tip Koson (43-42 BC). Monedele au fost indisponibilizate în urma controlului efectuat autoturismului unui inculpat, cetăţean român, la intrarea în tunelul Folkestone, din Marea Britanie. Artefactele urmau a fi transportate la o casă de licitaţie din Germania, spre valorificare.

Povestea kosonilor a început în urmă cu aproape 2.000 de ani, în vremea primilor urmaşi la tron ai regelui dac Burebista.  Potrivit unor istorici, monedele din aur descoperite în zona cetăţilor dacice din munţii Orăştiei au fost bătute în Macedonia.