MENIU

"Comoara", regizat de Corneliu Porumboiu, de vineri în cinematografele din România

"Comoara", regizat de Corneliu Porumboiu, de vineri în cinematografele din România

Filmul "Comoara", de Corneliu Porumboiu, recent premiat la Cannes, va avea premiera în cinematografele din România vineri și va rula în săli din 20 de orașe din țară, informează un comunicat al producătorilor transmis AGERPRES.

Filmul "Comoara" spune povestea lui Costi, care lucrează la primărie și duce o viață liniștită. Seara, Costi obișnuiește să îi citească povești fiului său de 6 ani. Preferata lor e "Robin Hood". Într-o seară, un vecin îl roagă să îi împrumute niște bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vânzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniștea, are și el credite la bancă. Îl refuză și se întoarce la fiul său și la "Robin Hood". Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniștilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale și vor găsi comoara, o vor împărți jumătate — jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale.

Rolurile principale sunt interpretate de Cuzin Toma (cunoscut din filmele "Aferim!", "Câinele japonez", "Domnișoara Cristina"), Adrian Purcărescu și actorul amator Corneliu Cozmei. Cuzin Toma joacă alături de soția lui, Cristina, și băiatul lor, Nicodim, în vârstă de 8 ani. În alte roluri joacă actorii Florin Kevorkian, Laurențiu Lazăr, Ciprian Mistreanu, Marius Coandă, Dan Chiriac, Clemence Valleteau, Iulia Ciochină, Radu Bânzaru.

Imaginea filmului este semnată de Tudor Mircea, cu care Corneliu Porumboiu a colaborat și la "Când se lasă seara peste București sau Metabolism", iar producția este asigurată de Marcela Ursu (42 Km Film), în coproducție cu Les Films de Worso și Rouge International.

"Titlul evocă fascinația noastră pentru aur care, în mod simbolic, este ca un soare pe care îl căutăm în pământ. Pentru mine toată această grădină este o parte a istoriei noastre. În scenele lungi personajele dau senzația că sunt pierdute, traiectoriile lor sunt labirintice. Nu ajungem niciodată să le localizăm. Gravitează în jurul copacului lovit de fulger, tăiat în două de lumină într-un fel... Trei personaje caută cu disperare ceva în pământ, este și comic și tragic în același timp", afirma recent Corneliu Porumboiu într-un interviu despre film.

Proiectul este susținut de CNC România (Centrul Național al Cinematografiei), Arte, Eurimages, CNC Franța (Centre national du cinéma et de l'image animée), cu participarea HBO România, Nestle și UPC România.

Mai multe articole despre:
lansare premiu Cannes comoară cinematograf