MENIU

Bombă la CEx PSD: Viorica Dăncilă schimbă ministrul Justiției. Ce alte schimbări au fost votate

Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a reunit astăzi la Palatul Parlamentului, cu o zi înaintea Congresului extraordinar al partidului, în cadrul căruia urmează să fie validat candidatul social-democraţilor pentru alegerile prezidenţiale din toamnă.

Viorica Dăncilă a decis să o înlocuiască pe Ana Birchall de la șefia Ministerului Justiției. Judecătoarea Dana Gîrbovan este propusă pentru înlocuirea lui Birchall.

Gîrbovan este președinta Uniunii naţionale a judecătorilor din România o susținătoare a OUG 13 și un critic al rapoartelor GRECO. Propunerea ei ar fi venit pe filiera fostului ministru al Justiției, Mihai Iordache. 

Cine este Dana Gîrbovan, propunerea PSD pentru Ministerul Justiției?

Birchall nu va fi exclusă din executiv, urmând să se întoarcă la postul ei anterior, de vicepremier însărcinat cu parteneriatele strategice.

O altă schimbare vine la Ministerul Educației. Acolo a fost validat vicepreședintele Senatului și liderul PSD Argeș Șerban Valeca. Inițial, pentru post fusese vehiculat Florian Lixandru, în prezent secretar de stat.

O altă mutare importantă este validarea lui Iulian Iancu pe postul de vicepremier pe probleme economice.  

Comitetul Executiv al PSD l-a mai validat, vineri, pe Mihai Fifor la conducerea Ministerului Afacerilor Interne.

Toate aceste propuneri trebuie acceptate de președintele Klaus Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vinerea trecută, că va trimite săptămâna aceasta propunerile pentru noii miniştri preşedintelui, după o discuţie în Comitetul Executiv Naţional. Liderul PSD a mai spus că va transmite şefului statului şi propunerea pentru funcţia de vicepremier pe probleme economice, unde interimar este Eugen Teodorovici.

Pe 23 iulie, în cadrul unei alte şedinţe, CExN al PSD a votat ca preşedintele partidului, premierul Viorica Dăncilă, să fie candidatul la alegerile prezidenţiale.

Mai multe articole despre:
PSD Congres PSD Viorica Dăncilă cexn psd