MENIU

Comisia UE, mesaj pentru Guvern: ”Libera circulație a lucrătorilor, un drept fundamental”

<p>Eugen Teodorovici</p>

Comisia Europeană reamintește guvernului român și ministrului Eugen Teodorovici în special că libertatea de circulație a lucrătorilor în UE este un drept fundamental. 

„În general, permiteți-mi să vă reamintesc că libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în UE, unul dintre pilonii pieței interne consacrat în tratate și, potrivit sondajelor, cel mai frecvent, cel mai apreciat drept de către europeni, în Uniunea noastră.

Poziția Comisiei a fost clară de la începutul acestui mandat: crearea unei piețe interne mai profunde și mai echitabile este o componentă esențială a construirii unei Europe mai sociale. Pentru a funcționa în mod corespunzător, mobilitatea forței de muncă trebuie să se bazeze pe reguli clare, corecte și aplicabile, de exemplu prin consacrarea principiului egalității de remunerare pentru aceeași muncă în același loc pentru lucrătorii detașați.

În același timp, prin intermediul pilonului european al drepturilor sociale, UE s-a angajat să se străduiască pentru a asigura condiții mai bune de muncă și de viață în întreaga Uniune, în lumina provocărilor, cum ar fi îmbătrânirea societății, globalizarea și digitalizarea”, a precizat Comisia Europeană, la solicitarea Hotnews.ro.

Eugen Teodorovici a declarat marți că își doreşte ca românii care lucrează în străinătate să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată, după care să-și caute de muncă în altă țară. Propunerea a stârnit deja reacţii în rândul românilor din diaspora, care consideră că e vorba de un atac la adresa libertăţii de a călători şi îngrădire a dreptului la muncă.

Potrivit argumentelor lui Teodorovici, măsura ar ajuta ţările care se confruntă cu o criză a forţei de muncă, a precizat ministrul. Practic, el a dat exemplul unui român care munceşte în Germania şi care, după expirarea permisului de muncă, ar fi nevoit să-şi caute de lucru în altă ţară.