MENIU

Comisia Europeană vrea să interzică închiderea unilaterală a granițelor, ca măsură de protecție epidemiologică

Comisia Europeană vrea să interzică închiderea unilaterală a granițelor, ca măsură de protecție epidemiologică

Comisia Europeană intenționează să interzică țărilor membre închiderea unilaterală a granițelor, ca măsură de protejare epidemiologică față de răspândirea coronavirusului. Alternativa propusă de executivul european este introducerea testării la graniță și a carantinei. 

Comisia Europeană a adoptat, vineri, o propunere de recomandare a Consiliului UE menită să garanteze faptul că toate măsurile ce vizează restrângerea liberei circulații, în contextul prevenirii răspândirii COVID-19, adoptate de statele membre sunt coordonate și comunicate clar la nivelul UE, potrivit G4Media..

Propunerea vine ca urmare a situație create de Ungaria, care și-a închis granițele pentru străini, cu excepția celor din Cehia, Polonia și Slovacia, țări reunite în grupul de la Vișegrad. Decizia a fost calificată ca fiind discriminatorie de către oficialii europeni.

Un alt argument este acela că, după experiența restricțiilor impuse în primăvară, s-a constata că acțiunile locale, necoordonate de la nivel paneuropean au creat dificultăți majore pentru multe sectoare economice.

Propunerea Comisiei definește patru arii de acțiune în care statele membre ar trebui să colaboreze mai strâns:

1. aplicarea de către statele membre a unor criterii și praguri comune când decid dacă să impună sau nu restricții de călătorie;
2. stabilirea unor criterii comune pe baza unui cod de culori stabilit de comun acord;
3. stabilirea unui cadru comun pentru măsurile care se aplică călătorilor care vin din zone cu risc ridicat;
4. furnizarea de informații clare și în timp util publicului cu privire la eventualele restricții impuse.

Propunerea trebuie adoptată de Consiliul UE cu majoritate calificată pentru a intra în vigoare. Acest lucru înseamnă că 15 din cele 27 de state trebuie să voteze favorabil, dar și ca propunerea să fie sprijinită de un număr de state membre care reprezintă cel puțin 65% din totalul populației Uniunii.

Mai multe articole despre:
Ungaria granita pandemie covid coronavirus UE restrictii