MENIU

Comisia Europeană, prima MĂSURĂ după ce Malta a INTERZIS accesul turiștilor nevaccinați anti-COVID-19

Comisia Europeană, prima MĂSURĂ după ce Malta a INTERZIS accesul turiștilor nevaccinați anti-COVID-19

Comisia Europeană a anunțat că va lua prima măsură în legătură cu decizia Maltei de a nu permite călătorilor nevaccinați să intre în țară.

Comisia Europeană urmează să discute cu Malta pentru a încerca să o facă să revină asupra deciziei de a-și închide frontierele pentru călătorii nevaccinați împotriva COVID-19, a anunțat luni comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

Malta a devenit vineri prima ţară din Uniunea Europeană care a anunţat că îşi închide frontierele pentru călătorii nevaccinaţi, în speranța de a stopa creşterea numărului de infectări cu coronavirus. Peste Ocean, doar Canada a anunțat că nu-i mai primește, deocamdată, pe cei nevaccinați.

Didier Reynders a reamintit că adoptarea paşaportului sanitar de către UE revine tuturor statelor membre.

„Au existat două decizii: certificatul pe care l-am instituit şi care se impune tuturor statelor membre, ca dovadă a situaţiei fiecărei persoane în raport cu maladia (COVID-19). Şi apoi există o recomandare adoptată de Cei 27, care pleacă de la ideea că paşaportul este suficient lui însuşi, dacă situaţia sanitară nu se deteriorează”, a explicat Reynders.

”Vom discuta, prin urmare, cu Malta pentru a accepta testele PCR”, a completat oficialul european.

”În funcţie de rata de infectare cu varianta Delta (…), este normal să reluăm măsurile, cu test şi carantină, dar nu cu interdicţie de călătorie”, a arătat comisarul european, potrivit Agerpres.

Malta, cu 500.000 de locuitori, are cea mai mare rată de vaccinare din UE, astfel că aproape 80% din populaţia adultă a primit deja două doze.

Malta a decis interzicerea nevaccinaților după ce a raportat primele cazuri de imbolnăviri după două săptămâni cu zero cazuri. Astfel, dacă la 27 iunie nu a mai înregistrat niciun caz nou, vineri, 9 iulie, au fost raportate 96, dintre care majoritatea la cei nevaccinați, adică 90%.

Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID-19 a intrat în vigoare la 1 iulie 2021.