MENIU

Avertisment dur pentru România, dacă nu ia măsuri, în 2020 va avea cel mai mare deficit din UE

Comisia Europeană a apreciat miercuri că România n-a făcut nimic pentru reducerea deficitului bugetar, aşa cum i-a cerut în luna iunie. În consecinţă, a propus adoptarea unei recomandări revizuite pentru corectrarea abaterii semnificative de la  obiectivul bugetar pe termen mediu, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar. 

În iunie a acestui an, Consiliul a emis o recomandare României pentru ca ţara să realizeze o ajustare structurală anuală de 0,8% din PIB, atât în 2018 cât şi în 2019.

"Având în vedere evoluţiile înregistrate de atunci şi ca urmare a lipsei de acţiuni din partea României pentru a-şi corecta abaterea semnificativă, Comisia propune acum o recomandare revizuită privind o ajustare structurală anuală de cel puţin 1% din PIB", subliniază Executivul comunitar," se spune în comunicatul CE, citat de Agrepres .

Comisia Europeană atrage atenţia că deficitul public al României a crescut de la 0,5% din PIB în 2015 la 2,9% din PIB în 2016 şi este prognozat să ajungă la 3,3% din PIB în 2018 şi să crească până la 4,7% din PIB în 2020, cel mai ridicat deficit din UE.

Comisia Europeană cere Consiliul Uniunii Europene să adopte recomandările specifice de ţară iar statelor membre să le implementeze complet şi la timp. Miniştrii UE ar urma să discute recomandările specifice de ţară înainte ca şefii de stat şi de guvern din UE să le sprijine.

Este la latitudinea statelor membre să implementeze recomandările prin politicile lor economice şi bugetare din 2018-2019. 

Mai multe articole despre:
null