MENIU

Comisia de la Veneția, scrisoare către România privind implementarea deciziilor CCR

Deciziile curţilor constituţionale sunt obligatorii şi trebuie să fie implementate, iar aceste instituţii au responsabilitatea de a adopta hotărâri în conformitate cu Constituţia şi principiile sale, se arată în scrisoarea transmisă de preşedintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, preşedintelui Curţii Constituţionale a României (CCR), Valer Dorneanu.

"Aş dori să vă reamintesc că, într-un stat democratic, guvernat de statul de drept, criticarea deciziilor Curţii Constituţionale este permisă. Libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-un stat democratic, dar deţinătorii funcţiilor publice trebuie să se abţină în criticile lor. Criticile nerespectuoase şi apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curţii sunt inadmisibile. Deciziile curţilor constituţionale sunt definitive şi obligatorii şi trebuie să fie implementate. Această poziţie importantă a Curţilor Constituţionale vine, de asemenea, cu o înaltă responsabilitate a Curţilor de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituţia şi cu principiile sale", se arată în scrisoarea citată de agerpres.ro.

Gianni Buquicchio precizează, totodată, că o opinie preliminară a Comisiei de la Veneţia, care "se va referi cu siguranţă" la deciziile adoptate de CCR, va fi prezentată în cursul acestei luni.

"Prin scrisoarea din 20 iunie 2018, m-aţi informat, de asemenea, despre o discuţie dintre domnul judecător Lăzăroiu şi consilierul prezidenţial al preşedintelui României pe marginea mandatului judecătorului Lăzăroiu. Am înţeles că respectivul consilier prezidenţial şi-a dat demisia din această poziţie, între timp", se arată în scrisoare.

Mai multe articole despre:
comisia de la venetia