MENIU

Colegii lui Radu Beligan, cuvinte pline de tristețe despre marele maestru: "A dispărut o legendă"

Radu Beligan, maestrul teatrului românesc, a încetat astăzi din viață la vârsta de 97 de ani. Colegii săi de breaslă au vorbit la Realitatea TV despre ce a însemnat actorul și omul Radu Beligan, cuvintele acestora fiind numai de mulțumire și de recunoștiință.

Actrița Magda Catone a explicat că Radu Beligan a fost un om iubit de Dumnezeu, întrucât acesta s-a născut într-o zi sfântă și a murit, de asemenea, într-o zi în care se sărbătorește un sfânt.

"Încep prin a spune Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească! Sunt lucruri trecute în cartea vieții până în clipa în care trebuie să mergem la Domnul. Am imaginea clară că a fost ocrotit și iubit de Dumnezeu, atâta vreme cât maestrul Radu Beligan s-a născut de ziua Sfântului Filimon și a murit într-o zi de mare sărbătoare, ziua Sfântului Ilie. Dumnezeu să-l odihnească și să-l ierte, și pe noi să ne ierte", a spus Magda Catone.

Alexandru Arșinel și-a amintit cum l-a ajutat în carieră marele maestru și cum l-a determinat să accepte unul dintre rolurile care l-au consacrat: "Nu cred ca un actor, cel puțin de vârsta mea, să aibă câte o amintire legată de marele maestru. Odată cu sfârșitul maestrului a luat sfârșit și o minunată poveste a teatrului românesc. A dispărut omul căruia îi căutai adresa să-i ceri un sfat legat de teatru. Maestrului îi datorez câteva lucruri deosebite, printre care colaborarea mea din anii `90 cu Teatrul Național, în spectacolul ‚Ploșnița’ lui Maiakovski, în care, la un moment dat, a trebuit să joc rolul principal. Radu Beligan m-a determinat să accept acel rol. Un profesor excepțional, un interpret dincolo de repertoriul lui Caragiale, cu roluri uriașe în ceea ce înseamnă performanța unui actor în teatru. Radu Beligan lasă un monument imens la care putem să ne închinăm și să ne inspirăm o viață întreagă. Ar trebui să deschidă, cei de la Institutul de Teatru, un capitol care să se intituleze Radu Beligan. El oricând poate să fie un bun sfătuitor sau un bun exemplu pentru artiștii români".

Actrița Rodica Popescu Bitănescu a vorbit și ea despre Radu Beligan, despre care susține că îi este recunoscătoare, pentru că "de la el am furat meserie".

"Am aflat și nu-mi revin de atunci. Pentru că, pentru noi actorii, pentru toată lumea, este o pierdere imensă dispariția lui Radu Beligan, chiar dacă avea vârsta pe care o avea. Faptul că exista, pentru mine era un mare sprijin moral. El a fost o legendă a teatrului românesc. Este o mare pierdere pentru lumea de teatru din Europa, nu numai din România. Am o recunoștință față de Radu Beligan imensă, pentru faptul că el a fost primul om căruia am avut curaj să-i dau prima piesă pe care eu am scris-o. Și a doua zi m-a sunat și mi-a zis: ‘Scrie teatru de acum înainte’. De la el am furat meserie. În turnee, Beligan se ducea în bibliotecă sau în librării, în timp ce noi restul ne distram. El citea tot timpul. El se pregătea când intra în scenă, nu intra oricum. Când repeta era extrem de docil și de umil în fața colectivului și a regizorului. Nu venea acolo cu fițe, era extrem de modest și de muncitor și de ascultător. Am învățat foarte multe de la Radu Beligan. Îi sunt recunoscătoare. Îi mulțumesc foarte mult, este o mare pierdere și sunt foarte tristă. Să știți că erau foarte mulți apropiați de Radu Beligan, erau foarte mulți oameni de mare calitate cu care Radu Beligan se înțelegea extraordinar. Era foarte muncitor, tenace și despre acest om nu am auzit bârfe, scandalui, discuții despre familia lui. Nu! Avea șira spinării, avea o ținută. Pentru mine, Beligan a rămas un mare actor, un mare profesor, un mare animator de teatru și atât, nu bârfitor, nu intigrant. Un om de calitate care se ocupa de teatru, era un om foarte, foarte cult, un om de rasă. A dispărut o mare personalitate, o legendă a teatrului românesc", a spus Rodica Popescu Bitănescu.

Florin Zamfirescu a vorbit la Realitatea TV despre marele maestru. Actorul a spus că este aproape "imposibil să mai apară un personaj, un actor și o personalitate cum a fost Radu Beligan".

"Despre Beligan se poate vorbi foarte mult. Pentru că multă lume știe cine este, cine a fost și ce rămâne Belgan. A prins trei sisteme sociale, a traversat trei epoci diferite și a rămas intangibil ca artist. De cânt știu, aveam 6-7 ani și Radu Beligha era în fruntea marilor actori, pe urmă, a trecut timpul și ama vut bucuria să-l cunosc personal și să cunosc o mare generozitate, un om de o cultură aproape incredibilă. Beligan citea într-una. Beligan știa tot, era omnipotent, omniscient. Iată, a plecat acum, spre tristețea noastră, a tuturor. Chiar dacă ultima clipă și-a petrecut-o în spital, Radu Beligan a murit pe scenă! Beligan este un exemplu pentru toți. Imposibil să mai apară un personaj, un actor și o mare personalitate cum a fost Radu Beligan", a susținut Florin Zamfirescu.