MENIU

Codrin Ștefănescu ia peste picior "distinșii ambasadori" occidentali

Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD, ia peste picior mesajul de îngrijorare transmis în mod oficial Puterii de la București de cele 12 ambasade occidentale și face referiri la cu totul alte motive de îngrijorare decât cele sesizate de statele UE și SUA: "protocoalele secrete, statul paralel și dosarul penal legat de ambasada Româniai în Israel".

Îngrijorarea celor 12 ambasadori privind independenţa judecătorilor şi procurorilor rezultă în primul rând din publicarea protocoalelor secrete dintre serviciile de informaţii şi diverse instituţii cheie din sistemul judiciar, consideră Codrin Ştefănescu.

"Cred că îngrijorarea celor 12 ambasadori privind independenţa judecătorilor şi procurorilor rezultă în primul rând din publicarea protocoalelor secrete dintre serviciile de informaţii şi diverse instituţii cheie din sistemul judiciar, protocoale care au arătat existenţa unor mecanisme total ilegale şi total în afara Constituţiei. Acele protocoale care puneau magistraţii într-o relaţie de subordonare faţă de câţiva şefi din serviciile secrete. Adică aceia care tăiau şi spânzurau în România. Trebuie să subliniez că prima regulă a respectării statului de drept este obligaţia ca absolut toţi reprezentanţii statului român să respecte Constituţia României şi legile ţării. Şi este evident faptul că acest lucru nu se întâmplă şi în cazul preşedintelui României, în ceea ce priveşte o decizie a Curţii Constituţionale a României. Şi poate că acesta ar trebui să fie un subiect de îngrijorare din partea distinşilor ambasadori", a afirmat Ştefănescu, într-un comunicat transmis joi presei.

Codrin Ștefănescu a dat o serie de asigurări celor 12 ambasadori:

"Trebuie să îi asigur pe distinşii reprezentanţi ai celor 12 ambasade că toate amendamentele aduse la Codul de procedură penală au fost formulate având la bază următoarelor imperative: transpunerea Directivei UE 2016/343 privind prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil (directivă de altfel obligatorie pentru toate statele membre ale UE); punerea în acord a legislaţiei penale cu deciziile CCR (decizii care sunt definitive şi general obligatorii); punerea în acord a legislaţiei penale naţionale cu deciziile CEDO (de asemeni sunt obligatorii pentru România)".

Ce scrie presa străină despre avertismentul celor 12 ambasade, ignorat de PSD

Codrin Ştefănescu i-a rugat pe semnatarii scrisorii să analizeze o situaţie: "dacă în viitorul apropiat, în urma recepţiilor sau întâlnirilor pe care le organizează, nu există riscul ca domnul Ludovic Orban să facă vreo plângere penală pentru trădare de ţară, iar DIICOT să deschidă o anchetă penală, doar pentru că invitaţii conspiră şi spionează împreună cu gazdele din ambasadă".

"Pentru că, stimaţi ambasadori, asta se petrece în România. Acum! Guvernul este anchetat de DIICOT pentru spionaj şi înaltă trădare de ţară, motivul fiind întâlnirile oficiale cu omologii lor din Israel. Deci, asta numesc eu Stat Paralel şi putere ocultă în România şi asta ar trebui să vă îngrijoreze şi pe dumneavoastră", a adăugat Codrin Ştefănescu.

Joi, SUA, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia, "parteneri şi aliaţi internaţionali ai României", au făcut "apel la toate părţile implicate în modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei". "România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale", se arăta în mesajul transmis de aceste ţări.

Ce au transmis cele 12 ambasade occidentale:

Un apel semnat de mai multe state partenere ale României, printre care SUA, Germania, Franța sau Olanda, cere tuturor părților implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept.

”Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei.

România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale. Partenerii UE evocă de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau României să îşi concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obţinute, să evite orice pași înapoi şi să apere independenţa judecătorilor şi procurorilor. 

Răspunsul PSD la apelul ambasadelor SUA-UE: ”Să stea liniștiți, să-și vadă de treburile lor” 

Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane.

Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia”, precizează mesajul trimis în numele Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elveţiei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei şi Statelor Unite ale Americii.

Mai multe articole despre:
Codrin Ştefănescu ambasade