MENIU

Cod portocaliu de inundaţii pe râurile din mai multe judeţe. Care sunt zonele afectate

Pericol de inundații în mai multe jude'e. Foto/arhivă

Aproape întreaga jumătate de vest a țării este vizată de o serie de avertizări de inundații.

 Până la prânz este activ un cod portocaliu pentru cursuri de apă din județele Caraș-Severin și Timiș, iar până la ora 18:00 o avertizare similară este valabilă pentru râuri din județele Maramureș, Satu Mare și Bistrița-Năsăud, informează Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Totodată, județele Hunedoara, Arad, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți și Dolj sunt vizate de un alt cod portocaliu de inundații, ce va expira mâine la prânz. În plus, au fost emise două coduri galbene de inundații, valabile până mâine la miezul nopții, pentru bazine hidrografice tot din jumătatea de vest a țării.

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE  pe râurile din bazinele hidrografice: Bega – bazin amonte S.H. Făget și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Balinț, Timiș – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Teregova – amonte S.H. Lugoj, județele Caraș-Severin și Timiș.

             Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistra – afluent al râului Timiș.

              În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

           Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră.”

Mai multe articole despre:
cod portocaliu inundatii caras timis