MENIU

Mii de români au donat sânge pentru victimele din Colectiv. Se stă la coadă şi se fac programări

<p>Spital de urgenţă fără stoc de s&acirc;nge. "&Icirc;n cazul unui accident nu am avea cu ce face transfuzii"</p>

Mobilizare fără precedent a românilor, pentru a ajuta victimele de la Colectiv. În acest week-end mii de oameni au trecut pragul centrelor de transfuzii din Bucureşti şi din ţară, iar alţi voluntari l-au adus celor care stăteau în linişte la cozi ceai, mâncare, apă, suc, biscuiţi şi banane. Ei ştiu că oamenii trebuie să mănânce înainte să doneze sânge.Sute de persoane s-au aşezat luni dimineaţă la coadă ca să doneze sânge la Centrul de Transfuzie din Bucureşti. Coada ajunge până la Piaţa Victoriei. În Arad, oamenii stau la coadă, în timp ce în Suceava, autorităţile cer oamenilor să se programeze.  

Sute de persoane s-au aşezat luni dimineaţă la coadă ca să doneze sânge la Centrul de Transfuzie din Bucureşti. Coada ajunge până la Piaţa Victoriei:

"Coada a ajuns până la Piaţa Victoriei. Va trebui să punem undeva un grilaj. Au fost aproape 300 de oameni încă de la prima oră a dimineţii: sportivi, stundenţi, oameni din toate categoriile sociale şi de toate vârstele.

Începând de sâmbătă dimineaţă de la ora 01:30, când am deschis centrul şi până luni la 07:30 aveam deja peste 2.000 de donatori în toată Capitala, vorbind aici de Centrul de transfuzie, dar şi de spitalele Floreasca, Fundeni şi Municipal. În cursul zilei de duminică au fost aproape 800 de persoane care au donat, iar la Municipal - 67, Floreasca - 43 şi Fundeni - 35", a explicat directorul Centrului de Tranfuzie, citat de Mediafax

Suceava. Autorităţile sucevene au solicitat, luni, persoanelor care doresc să doneze sânge să se programeze, pentru a se evita astfel aglomerarea Centrului de Tranfuzii Sanguine, dar şi irosirea de sânge, în condiţiile în care acesta îşi pierde valabilitatea după 45 de zile.

Arad. Zeci de arădeni stau la coadă, luni, la Centrul pentru Transfuzii Sanguine, în urma accidentului produs la clubul Colectiv, astfel că până la ora prânzului au donat sânge peste 60 de persoane, în timp ce într-o zi obişnuită sunt 40 de donatori, iar personalul a lucrat şi în weekend.

Managerul Spitalului Militar Central, Florentina Ioniţă-Radu, a făcut un apel la cetăţeni ca să doneze sânge "etapizat", pentru că în prezent se acoperă necesarul, iar ministrul Sănătăţii a spus că în prezent sunt 7 metri pătraţi în banca de piele care pot acoperi nevoile.

La finalul reuniunii grupului de lucru convocat duminică de prim-ministru la Guvern, managerul Spitalului Militar Central, Florentina Ioniţă-Radu, a solicitat presei să transmită cetăţenilor ca să doneze sânge etapizat: "Sângele stă cel mai bine la donator", a spus Ioniţă.

Mai multe articole despre:
incendiu colectiv coada donare sange