MENIU

Clubul de Presă o invită pe ambasadoarea SUA la o discuție despre libertatea presei din România

Jurnalista Iosefina Pascal, în numele Clubului de Presă, i-a adresat astăzi o scrisoare ambasadoarei SUA la București, Kathleen Kavalec, prin care aceasta este invitată la o discuție despre libertatea presei.

Redăm mai jos scrisoarea din partea Clubului de Presă:

„Stimata doamna ambasador Kavalec,

Mă numesc Iosefina Pascal, sunt jurnalist român, vă scriu în numele Clubului de Presă din România pentru că prețuim parteneriatul solid dintre țările noastre și dorim să continuăm să lucrăm impreuna pentru consolidarea acestui parteneriat.

Obiectivul nostru ca asociație este să apărăm libertatea de exprimare, în special libertatea presei din România, deoarece libertatea de exprimare și informare este prima și cea mai importantă dintre libertăți.

Presa românească trebuie să ajute publicul să ia decizii informate, libere de influența guvernamentală.

O presă independentă și puternică ar trebui să cuprindă o diversitate de voci și opinii, nu doar pe cele pe care politicienii vor să le prezinte.

Am observat recent că un grup de presupuși jurnaliști de investigație de la publicația online „context.ro” au făcut o serie de acuzații grave, nefondate și nejustificate la adresa membrilor noștri. Ei i-au etichetat pe membrii noștri drept conspirationisti, rusofili și extremiști într-un articol care pur și simplu le eticheteaza opiniile drept dezinformare și propagandă rusă.

Mai mult, articolul sugerează că membrii noștri coopereaza in mod activ cu rețelele rusești de dezinformare și propagandă pentru destabilizarea României. Din cauza situației geopolitice foarte sensibile, acest tip de atac direcționat împotriva jurnaliștilor este un atentat la esenta democrației noastre.
Permiteți-mi să vă asigur, Excelenta Voastra, că membrii Clubului de Presă sunt jurnaliști experimentați, cu o vastă experiență în domeniu, atât ca jurnaliști, cât și ca directori de trusturi din mass-media și de publicații.

Cu atât mai îngrijorător este că această publicație necunoscută „Context.ro”, defăimează public jurnalişti români de renume, în timp ce se prezintă public drept un partener al Ambasadei SUA în România, pozând alături de membri ai Ambasadei și găzduind diverse ateliere care vizează „combaterea dezinformarii”. .
Suntem profund îngrijorați de această posibilă afiliere și de implicațiile acesteia, pentru că ni se pare inacceptabil ca Ambasada SUA în România să susțină acțiuni menite să discrediteze și să cenzureze cea mai mare parte a presei românești.

Așadar, în numele Clubului de Presă, aș dori să adresez o invitație la o întâlnire între doamna Ambasador Kavalec și reprezentanții Clubului de Presă din România, dacă Excelența Sa o va accepta.

Ar fi o onoare pentru noi să ne întâlnim cu Excelența Sa și să avem o discuție despre libertatea presei și modul în care media independentă este cenzurată în România, pentru că ambele țări știu că libertatea de informare este fundamentală în orice democrație. Sperăm că veți accepta această invitație și că întâlnirea noastră va clarifica dacă Ambasada SUA în România are sau nu cunoștință de acțiunile menite să calomnieze și să intimideze jurnaliștii români.

Cu sinceritate,
Iosefina Pascal
Clubul de Presă”

Mai multe articole despre:
clubul de presa Kathleen Kavalec