MENIU

Ciumă transmisă de la un câine la oameni. Este cea mai mare epidemie din ultimii 100 de ani

<p>Un piteștean și-a făcut testamentul după ce medicul i-a refuzat banii</p>

Cea mai mare epidemie de ciumă din Statele Unite din ultimii 100 de ani a fost transmistă de la un câine. Patru oameni din Colorado au luat, anul trecut, această boală de la un pit bull terrier de 2 ani, scrie Washington Post.

Potrivit Centrului American de Control şi Prevenire a Bolilor, este prima dată când ciuma pneumonică se transmite de la câini la oameni.

De obicei, ciuma se transmite prin muşcături de puricii care au stat pe coioţi sau pe alte rozătoare, în niciun caz de la animalele pe care le ţinem în casă.

În plus, aceasta nu este singura noutate: se pare că este şi pentru prima dacă din anul 1924 până în prezent când ciuma se transmite de la o persoană la alta.

Deşi nu există niciun motiv de îngrijoare privind răspândirea ciumei, întucât există tratamente care vindecă această afecţiune, este destul de înfricoşătoare şi neplăcută.

Totul a început, în iunie 2014, când pit bull-ul a ajuns la veterinar cu febră mare, iar maxilarul său era rigid.

După ce a stat o noaptea sub suprevegherea veterinarului, starea lui să sănătate s-a înrăutăţit, iar a doua zi a fost eutanasiat.

După câteva zile, stăpânul câinelui a început să se simtă şi el rău: avea febră foarte mare, iar când tuşea expectora sânge.

Primul diagnostic a fost pneumonie, însă pacientul nu a răspuns la tratament. După aceea a fost transferat la alt spital, iar o epubretă de sânge a fost trimisă către Departamentul de Sănătate Publică al statului Colorado. Atunci, medicii şi-au dat seamă că nu este vorba de pneumonie şi că au de a face cu un caz de ciumă.

Medicii au consultat peste 100 de persoane care au intrat în contact cu câinele şi au descoperit că încă trei persoane erau infectate.

Două persoane dintre cele infectate lucrau la cabinetul veterinar unde a fost dus câinele. A treia persoană erau o prietenă a proprietarului, care a intrat în contact cu câinele, însă nu se ştie exact dacă ciuma a fost transmisă tot de câine sau de proprietar.

Cei patru americani au fost trataţi cu antibiotice, iar la ora actuală nu mai au nicio problemă medicală.

Forma pulmonară a ciumei are un procent de mortalitate 90-100% la bolnavii netratați.

În prezent, între 1.000 și 2.000 de cazuri apar la nivel mondial, în fiecare an, în rândul oamenilor, dintre care doar aproximativ 10 sunt raportate în Statele Unite.

Mai multe articole despre:
ciumă epidemie câine persoane infectate