MENIU

Ciudățenii legate de votul obținut de UDMR în alegeri

Scor surpinzător obținut de UDMR la alegerile europarlamentare. Uniunea Democrată Maghiară a reușit să strângă 5,77 % din totalul voturilor exprimate.

Potrivit ultimului referendum din 2011, etnicii maghiari reprezintă 6,5% din populația țării. Din datele Biroului Electoral Central reiese că peste 90% dintre maghiari au votat cu UDMR.

Uimitor este însă că s-au înregistrat foarte multe voturi pentru această formațiunea politică chiar și în județele fără comunitate maghiară.

UDMR a depășit pragul electoral de 5% la alegerile europarlamentare, unde a reușit să strângă 5,77 % din voturi. Scorul obținut la aceste alegeri este un record pentru formațiune în ultimii 15 ani şi niciodată întâlnit la europarlamentare.

Surprinzător este că UMDR a reușit să strângă foarte multe voturi din județe precum Ialomița, Giurgiu, Olt și Călărași. Mai mult, a fost votat de mii de oameni în județele fără comunitate maghiară, din Moldova și din sudul țării.

Inexplicabil este că, în unele județe cu populație maghiară semnificativă, precum Bihor, Satu Mare, Sălaj, numărul de voturi pentru UDMR a scăzut în comparație cu alegerile parlamentare din 2016.

UDMR a obținut la aceste alegeri aproape 477 de mii de voturi, cu peste 36 de mii de voturi mai mult decât la alegerile parlamentare din 2016. Suprinzător este și faptul că în Județul Sălaj, unde sunt foarte mulți maghiari, cele mai multe voturi la alte alegeri se duceau către UDMR. De data aceasta însă, aici s-au înregistrat 25,34 % pentru formațiunea USR-Plus și doar 20,13% pentru UDMR.

Mai multe articole despre:
UDMR